Medi ambient

Polèmica per una granja de 1.500 porcs a Peralada

Un projecte per fer unes instal·lacions porcines a Vilanova de la Muga provoca preocupació entre els veïns

El promotor, el primer tinent d'alcalde de Vila-sacra, decideix retirar-lo pel rebombori

Un projecte per instal·lar una granja de 1.500 porcs al nucli de Vilanova de la Muga (Peralada) ha provocat polèmica entre els veïns de la zona, que temen les olors i els sorolls que arribaran d'aquestes instal·lacions porcines. I el rebombori ha acabat fent decidir el promotor, que és el primer tinent d'alcalde de Vila-sacra, Antoni Descamps, que retira el projecte. Descamps assegura que els fulls volants anònims que s'han repartit tant a Peralada com a Vila-sacra i la campanya a les xarxes socials l'han “espantat” i que buscarà un altre emplaçament.

Descamps ha explicat que “el projecte fet és impecable” i assegura que no entén la polèmica. “El problema és que sóc tinent d'alcalde. Van contra mi”, diu, i hi afegeix: “Tota la família som pagesos, la granja era per al meu fill, però, si no, s'haurà de dedicar a una altra cosa o buscarem un altre lloc.”

El projecte preveu dues naus que en total ocuparan prop de mil metres quadrats entre els termes de Peralada i Vila-sacra. En aquest moment està en exposició pública, tot i que dilluns Descamps retirarà la petició de llicència.

Segons l'alcalde de Peralada, Pere Torrent, està seguint la normativa vigent, “no pot ser d'una altra manera”. El cas, però, és que l'Ajuntament de Peralada va aprovar un pla urbanístic (POUM) que prohibia que s'instal·lessin al municipi granges noves, però que ara està en suspens per ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC) perquè faltava la declaració ambiental. Per tant, amb la limitació que imposava el POUM, les instal·lacions que promou Descamps no es podrien tirar endavant. Però com que actualment la normativa vigent són les normes subsidiàries anteriors al POUM, la granja es pot fer. L'alcalde diu que no pot valorar la “coincidència” i avança que a final d'any tornaran a tenir el nou pla urbanístic aprovat.

Sobre la qüestió normativa, el promotor també ha explicat que ja tenia els terrenys: “No els he pas comprat expressament per fer la granja. Volíem ampliar i ens vam trobar que la normativa ho permetia, i ho hem tirat endavant”, va explicar. I insisteix que si hi ha polèmica el retirarà: “No vull el merder que hi va haver a Rabós d'Empordà, però a Vila-sacra tenim 8.000 porcs, no ho entenc.”

La preocupació veïnal s'estén tant a Vilanova de la Muga com a Vila-sacra, ja que la granja se situaria en un punt proper al límit dels dos termes municipals. Per dilluns al vespre s'ha convocat una reunió veïnal a les antigues escoles de Vila-sacra. Respecte a aquesta qüestió, l'alcaldessa de Vila-sacra, Maria Carme Barceló, ha confirmat que hi ha programada aquesta reunió de veïns i ha declinat fer declaracions fins que s'hagi celebrat.

El projecte que fem és impecable. No em pensava que podia passar això. Van contra mi
Antoni Descamps
primer tinent d'alcalde de vila-sacra i promotor
El POUM diu que no hi poden cabre més granges a Peralada, però ara està en suspens
Pere Torrent
alcalde de peralada


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona