Medi ambient

Comença a retrocedir la plaga del cargol poma

Agricultura sosté que les hectàrees afectades de plaga al delta de l'Ebre es limiten a 1.600 i que no n'afectarà la collita d'arròs

La UP critica la falta de transparència i de complicitat del govern

El pla de xoc contra la plaga del cargol poma al delta de l'Ebre comença a donar bons resultats. Així ho asseguren, almenys, en el Departament d'Agricultura i Medi Natural, que han constatat que la inundació amb aigua salada de 3.406 hectàrees ha provocat una mortalitat de pràcticament el 100% dels exemplars, mentre que l'efectivitat de l'assecament en una superfície de 7.400 hectàrees ha estat del 80% al 85%. Aquestes mesures, més l'aplicació de productes fitosanitaris com la saponina o la cianamida càlcica, han permès que la plaga hagi retrocedit. Ara per ara afecta 1.600 hectàrees del marge esquerre del Delta, en relació amb fa un any, que el cargol poma s'hi estenia per 2.300 hectàrees. “Hi ha un canvi de tendència, no hem guanyat la batalla però hem parat els peus al mol·lusc invasor”, va manifestar el director general de Desenvolupament Rural i coordinador de la comissió tècnica que desenvolupa l'estratègia de lluita contra el cargol poma, Jordi Sala.

També s'ha aconseguit reduir l'afectació sobre el conreu de l'arròs, que segons el Departament d'Agricultura va fer perdre la collita d'un centenar d'hectàrees el 2013, mentre que enguany la tendència seria de zero hectàrees afectades, tot i que aquesta dada no es podrà validar fins al setembre.

Els arrossaires del Delta, però, no són tant optimistes. El sindicat agrari de la Unió de Pagesos (UP) assegura que l'any passat es van perdre 300 hectàrees d'arrossar i que enguany també hi haurà pèrdues, si bé admet que el pla de xoc funciona. “Molts pagesos no denuncien les pèrdues perquè no en treuen res, de fer-ho”, va lamentar el coordinador del sector de l'arròs de la UP, Dani Forcadell. A més, el responsable sindical reclama més comunicació del govern amb els afectats i critica la falta de transparència. “No han convocat cap reunió amb els pagesos des del mes de desembre passat, ni ens han presentat el balanç del pla de xoc”, va dir Forcadell, en relació amb la valoració que Sala va fer ahir davant els mitjans de comunicació. I segons la UP, si els resultats són bons és per la despesa que estan assumint els productors, que paguen el cost dels tractaments fitosanitaris, uns 300 euros per hectàrea. “L'any passat la saponina no va arribar a tots els camps afectats perquè se n'encarregava la Generalitat, ara cadascú s'ho ha pagat de la butxaca”, va dir Forcadell.

Tot i que el pla de xoc del 2014 encara no està aprovat, es repetirà la inundació de camps amb aigua salada, ja que se n'ha comprovat l'efectivitat i no té efecte ni sobre el medi ambient ni la producció d'arròs, en principi. L'assecament parcial del Delta Tampoc ha afectat les aus, ja que ha estat l'any amb més presència d'aus, amb més de 360 espècies.

LA FRASE

No es pot baixar la guàrdia però per primera vegada hi ha un canvi de tendència i disminueix la plaga
Jordi Sala
director general de desenvolupament rural

LA XIFRA

5
milions
d'euros són els invertits al delta de l'Ebre per combatre el cargol poma des que el 2009 va aparèixer la plaga.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona