Medi ambient

Foc sense control a la serra de Tivissa per l'orografia

El 90% de la superfície de l'incendi de la Ribera d'Ebre és inaccessible pels mitjans terrestres i els Bombers estableixen un perímetre de 600 hectàrees

Desallotgen una vintena de masies

Les característiques orogràfiques de la serra de Tivissa (Ribera d'Ebre) van condicionar ahir les tasques d'extinció del foc que crema des de diumenge a la tarda i que ja ha afectat 180 hectàrees d'una zona PEIN. Protecció Civil va activar la fase d'alerta del pla Infocat per la durada del foc i la previsió que s'allargue la seua extinció.

La mola de Bellerils i les Marrades són de molt difícil accés, de fet un 90% de la superfície cremada és inaccessible pels mitjans terrestres, per la qual cosa l'estratègia dels Bombers de la Generalitat va ser establir un perímetre de 600 hectàrees i concentrar l'atac amb tots els recursos aeris disponibles. Així, la primera jornada de la campanya forestal d'estiu es va establir un dispositiu format per 8 helicòpters i 4 avions de vigilància i atac, als quals es van afegir 2 avions amfibis del Ministeri de Medi Ambient i 2 helicòpters dotats amb efectius de les BRIF. Per vigilar el perímetre del foc van treballar-hi una seixantena de dotacions terrestres, que van establir un punt d'emplaçament de vehicles amb línia d'aigua al cap del foc (a la zona de Frides) i un altre a la cua (al mas de la Toa).“Estem davant d'un foc amb unes característiques gens habituals i amb la circumstància que gairebé tot s'ha d'abordar des de l'aire”, va explicar el director general de Prevenció i Extinció d'Incendis, Ramon Parès. Ahir al vespre les flames avançaven cap a Ginestar.

Per la seua banda, l'alcalde de Tivissa, Jordi Jardí, ja donava per perduda una superfície d'almenys 600 hectàrees. “És impossible accedir a la zona que crema, només es pot actuar en mitjans aeris per frenar la virulència de les flames i esperar que arriben al cordó establert pels Bombers”, va dir Jardí.

Un llamp, l'origen del foc

La zona cremada forma part del PEIN de la serra de Tivissa- Vandellòs. “És una àrea d'alt valor ecològic”, va lamentar l'alcalde. Tot indica que l'origen del foc va ser un llamp que va caure sobre la serra de la Creu diumenge poc abans de les sis de la tarda, tot i que els agents rurals no havien pogut accedir encara ahir a la zona.

L'incendi ha forçat el desallotjament de vint-i-quatre masies. Alguns veïns van ser desallotjats la matinada de dilluns de la zona sud-oest del foc, mentre que ahir a la tarda es va alertar del perill sis masies de la zona dels Burgans. “Hem agafat quatre coses i hem marxat a casa una amiga a l'Ametlla de Mar, però no sabem quan podrem tornar”, va dir Margarite Olivier en declaracions a l'ACN.

D'altra banda, diumenge al vespre es van retirar dues unitats GRAF de la zona per seguretat i evitar una desgràcia com la d'Horta de Sant Joan, on l'estiu del 2009 van morir cinc bombers.

LA XIFRA

21.000
hectàrees
ocupa el terme municipal de Tivissa, és el cinquè en extensió de Catalunya i 3/4 parts són bosc.

Tasques de prevenció

Tivissa és un dels municipis amb major extensió del país, concretament ocupa una superfície de 21.000 hectàrees, tres quartes parts de les quals són de bosc. Una zona impossible de gestionar sense els recursos suficients, segons l'alcalde de la localitat, Jordi Jardí. Amb tot, assegura que els darrers anys s'ha fet molta feina de prevenció amb franges de protecció als principals camins i la construcció de basses de 900.000 litres de capacitat que faciliten la feina dels mitjans aeris.

Jardí sosté, però, que es podrien haver fet més coses i evitar incendis com el que ha cremat part del PEIN de la serra de Tivissa-Vandellòs. “Un particular tenia un projecte a la zona PEIN que l'anterior govern de la Generalitat va aturar per qüestions ambientals”, va lamentar Jardí, que prefereix no donar-ne més detalls fins que el foc que arrasa l'espai natural estigui totalment controlat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona