Medi ambient

Omplen de terra el dipòsit Elena per evitar que s'ensorri

L'ARC diu que cal afinar el sistema de bales inertitzades, però defensa que és el millor per tractar els residus

El model de gestió de residus municipals que es va presentar el 2005 com a pioner i amb “un mínim impacte ambiental” basat en el rebliment i restauració d'antigues argileres omplint-les de residus embalats provinents d'ecoparcs resulta que no és tan idíl·lic com s'esperava. Dos anys i mig després de tancar-se l'argilera Elena de Cerdanyola del Vallès amb aquest sistema, la Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors denunciava a principis de març que s'estava produint un esfondrament del sòl d'aquest antic abocador ubicat a pocs metres del sincrotró Alba. La descomposició de les bales de residus, un excés de lixiviats a la piscina subterrània i l'acumulació de gasos serien els responsables de l'esfondrament i de pudors.

Camions carregats de terra estaven anivellant part del forat que ocupa una extensió en superfície de 5 hectàrees, segons els ecologistes de Via Verda integrats dins la plataforma, fet que ha confirmat el director de l'Agència de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, però atribuint-ho a les tasques normal de seguiment i control del dipòsit que farà l'empresa Puigfel durant 30 anys com ja estava previst. “S'ha de treure gasos, lixiviats i vigilar com s'assenta, evitant que s'acumuli aigua i reposant els nivells de terra” en una instal·lació que ha funcionat durant quatre anys rebent bales provinent de l'Ecoparc 2 de Montcada.

Malgrat la problemàtica, Tost assegura que el rebliment amb bales de residus és un bon model, encara que “requereix control” i s'ha d'afinar per “treure més matèria biodegradable”. Admet que aquest cas els serveix per “aprendre'n” amb l'objectiu d'intentar reduir el 15% de matèria orgànica, ja que encara que estigui embolicada i tapats per una capa plàstica coberta de tones de terra, el procés de digestió provoca lixiviats i emissions de gasos i “esvorancs com en una carretera”. Per aquest motiu és necessari anar reposant els nivells de terra. Defensa que el model de dipòsits controlats amb bales premsades, que s'ha de fer amb “una gestió impecable”, és molt millor que el de simples abocadors perquè és “més net i evita la presència d'aus”.

LA FRASE

És un bon model que requereix control. Le bales s'han d'afinar i treure'ls més matèria biodegradable
Josep Maria Tost
Director de l'Agència de Residus de Catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona