Medi ambient

Finca experimental a Maials per provar nous conreus

És propietat de la Diputació, que ja ha iniciat les obres del reg i que hi plantarà ametllers i també alzines per fer tòfones

La Diputació de Lleida ha engegat un nou projecte per millorar la rendibilitat de les explotacions agràries a partir de l'eficiència en el regadiu. La iniciativa és durà a terme a la finca de la Devesa de Maials (Segrià), que és propietat de la Diputació, i es començarà amb una plantació de fins a 10 hectàrees d'ametllers.

L'objectiu és comprovar l'evolució i la rendibilitat dels ametllers amb diferents dotacions de reg i aconseguir les majors rendibilitats productives, segons ha explicat el president de la Diputació, Joan Reñé. La base inicial és d'un regadiu mitjà, d'entre 3.000 i 4.000 metres cúbics per hectàrea, i s'utilitzarà el reg per degoteig.

Així mateix, el projecte és també un assaig per valorar la viabilitat d'aquest cultiu al voltant de l'àrea del canal Segarra-Garrigues al pas per aquesta zona del Segrià. La Diputació ja ha començat les obres per instal·lar-hi el sistema de reg, que s'enllestirà durant l'estiu, i a la tardor es plantaran els ametllers.

En una segona fase es farà una segona plantació experimental. En aquest cas seran alzines inoculades per al cultiu de la tòfona. L'experiència també vol aprofundir en aquest conreu, que en zones de la Noguera ja s'ha convertit en una activitat viable i que garanteix uns ingressos alternatius per a pagesos i ramaders.

Joan Reñé, segons ha explicat, ja disposa de la participació de tècnics i investigadors de l'IRTA, de la societat Aigües Segarra-Garrigues, i espera la implicació d'empreses privades especialitzades en regadius per convertir aquesta finca de Maials en un camp d'assaig de referència.

LA XIFRA

108
hectàrees té la finca de la Diputació
on es faran proves de diversos conreus per millorar la seva rendibilitat.

Experiències de Califòrnia i d'Israel

La iniciativa de la Diputació neix d'un viatge que Reñé va fer als Estats Units i on va comprovar les tècniques que s'usen a la Vall de Sant Joaquim, a Califòrnia, amb productivitats d'ametlles més altes que a Catalunya. Igualment, gràcies als contactes que la institució lleidatana ha endegat amb Israel, també hi ha una empresa de regadius d'aquest país molt interessada en noves formes i tecnologia de reg i tecnologies que podria participar del projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona