Medi ambient

Energia

Vilopriu, 30 anys del giny pioner

La cooperativa Ecotècnia, formada per nou persones, va inaugurar a l'Empordà avui fa just tres dècades el primer aerogenerador eòlic de Catalunya

Ho commemoraran amb una trobada el dia 22

Vilopriu, el Pení
–a Roses– i Garriguella
han tingut aerogeneradors
al llarg d'aquests 30 anys

El 10 de març del 1984, avui fa just 30 anys, es posava en marxa el primer aerogenerador de Catalunya, que es va instal·lar al municipi empordanès de Vilopriu. Des d'aquell primer giny, que ja fa molts anys que és història, l'energia eòlica al país no ha trobat l'impuls que l'havia de convertir en un dels principals motors energètics del país. Aquella experiència vilopriuenca pionera era, a més, una de les quatre primeres a tot l'Estat espanyol i aquell fet es va arribar a qualificar com el naixement de l'energia eòlica moderna a casa nostra.

La iniciativa va sorgir d'un grup d'ecologistes conscienciats i amb titulacions tècniques superiors –agrupats amb el nom de la cooperativa Ecotècnia– i que van convertir el primer intent en rendible amb poc temps. Aquell aerogenerador tenia una potència nominal de
15 kW i constava de tres pales amb 12 metres de diàmetre. En aquests 30 anys, l'evolució tècnica d'aquests ginys ha evolucionat de tal manera que, enguany, un molí d'aquestes característiques té una potència unes dues-centes vegades superior al d'aquella primera experiència.

No va haver passat un mes que ja va inaugurar-se la segona iniciativa d'aquest tipus a la demarcació. Això va succeir a Garriguella. Aquesta experiència de la població altempordanesa era ja en forma de parc, ja que s'hi van instal·lar fins a cinc generadors (el 9 d'abril del 1984) amb una potència de
24 kw/hora cadascun. Aquell miniparc, impulsat per la Generalitat i Enher, podia assortir unes desenes de llars. De l'any 1990 al 2007 es va mantenir un altre miniparc de sis molins al Pení, a Roses. Dels tres projectes, ja no en queda cap rastre al territori.

L'efemèride es celebrarà el pròxim dia 22, amb unes jornades que culminaran amb una arrossada popular. Les xerrades i presentacions es faran a la sala gòtica del castell de Vilopriu i s'encetaran amb la inauguració que durà a terme l'alcalde Fermí Pi. Després, el cofundador de la cooperativa Ecotècnia, Pep Puig, parlarà d'una Petita història del naixement de l'Ecotècnia 12/15. A les 11 del matí, Pep Prats oferirà una comunicació en què dissertarà sobre com han evolucionat en aquests 30 anys els aerogeneradors: De l'Ecotècnia 12/15 als grans aerogeneradors actuals. A continuació, el vicepresident del Col·lectiu per a un Nou Model Energètic i Social Sostenible (CMES), Ramon Sans, presentarà el llibre El col·lapse és evitable. La transició energètica del segle XXI (TE21).

La part més nostàlgica de la trobada tindrà lloc poc després quan es farà una caminada fins al lloc on es va instal·lar el 1984 l'aerogenerador pioner. En aquella ocasió es va fer una lectura d'un document d'intencions i una foto dels membres d'aquella primera iniciativa. Es repetirà l'experiència. L'arrossada tancarà la celebració tal com es va fer aquell llunyà 10 de març del 1984, quan es van aplegar, deien els diaris, unes cinc-centes persones per celebrar la instal·lació, un giny que va obrir el camí de l'energia eòlica a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona