Medi ambient

El Nadal se'n va de fira

Els mercats amb productes nadalencs s'instal·len en carres i places

Espinelves, Begur, Blanes, Figueres i Porqueres, municipis on ja estan en funcionament

La fira de l'Avet d'Espinelves inaugura l'edició número 33

Aquest cap de setmana és l'epicentre de les fires i mercats de Nadal. Avets, figuretes del pessebre, elements de decoració, neules i torrons, tions, espelmes, i un llarguíssim etcètera de productes nadalencs artesanals que s'exposen a carrers i places de bona part dels municipis.

La Fira de l'Avet d'Espinelves, municipi gironí de la comarca d'Osona, va inaugurar ahir l'edició número 33, que estarà oberta fins al dia 15. L'horari dels caps de setmana és de deu del matí a set del vespre i entre setmana fins a les cinc de la tarda. A part d'avets, l'element estrella, també s'hi poden trobar altres productes naturals i artesanals. En paral·lel, s'han organitzat exposicions i espectacles. L'any passat van passar-hi unes 75.000 persones i es van vendre 4.000 avets.

A la ciutat de Girona se celebren fins a 13 fires i mercats a l'entorn de les dates de Nadal. Per exemple, des del 30 de novembre al 5 de gener, la plaça de la Independència acull la Fira Nadal. Una altra és la fira d'arbres i productes de Nadal que es farà a la Rambla del 20 al 24 de desembre. I Llagostera celebrarà el XVIIè Mercat de Nadal el dia 15 de desembre. Hi haurà una trentena de parades repartides per la plaça Catalunya. També hi haurà el gran Tió Solidari, que repartirà regals a tots els nenes que portin aliments bàsics. El mercat coincideix amb la segona descarregada local d'art i antiguitats.

Solidaritat a l'Empordà

La fira de Nadal de Begur es va posar en marxa ahir i estarà oberta fins diumenge. És la quarta edició d'aquesta mostra, organitzada per l'Associació de Comerciants i l'Ajuntament de Begur. S'hi han instal·lat una vintena de parades que es podran trobar al centre del poble. És una fira amb un alt component solidari. Entre les activitats paral·leles s'hi pot trobar una quina pro Fundació Oncolliga, enlairament de fanalets voladors per recaptar fons per La Marató de TV3 i tallers de globus per a Filipnes.

Al Mercat de Nadal de l'Escala, que també se celebra al llarg d'aquest cap de setmana, s'hi poden trobar una quarantena de parades. Està situat al nucli urbà, a l'entorn del carrer Maranges i la plaça Pequín. A part de productes nadalencs, també hi haurà estands d'entitats sense ànim de lucre.

A Figueres, el mercat de Nadal arriba a les 17 parades, quatre més que l'any passat. Es passa de només la plaça de l'Ajuntament a també al carrer Besalú. Es va inaugurar ahir i estarà oberta fins diumenge. I els dies 14 i 15 i del 19 al 24.

La Selva

Blanes porta les paradetes al passeig de Dintre

La Fira de Nadal de Blanes es va posar en marxa dijous amb un canvi d'emplaçament: enguany es trasllada de la plaça Espanya al passeig de Dintre per poder acollir més paradetes, en total una vintena. La fira estarà oberta tots els caps de setmana de desembre (de divendres a diumenge) durant tot el dia i té tot tipus de productes de Nadal i d'artesania. S'han organitzat diverses activitats per dinamitzar la fira. Per la seva banda, Tossa de Mar organitza la seva fira al llarg d'aquest cap de setmana. Està ubicada al passeig de Mar i, a part dels productes que s'hi poden trobar, també s'han organitzat activitats.

j.g.

Ripollès

Una oferta firal nadalenca per a tothom

Camprodon celebra demà la Fira de la Puríssima de Camprodon, una de les fires nadalenques més tradicionals de les comarques gironines. La cita és a la plaça de la Vila i servirà a la Unió de Botiguers per iniciar la campanya comercial de Nadal. També demà, Planoles celebra la fira de Nadal. Campdevànol la va dur a terme ahir i va ser el marc de la gravació d'un flash movie nadalenc. Ripoll també va tenir fira, ahir. Avui, n'hi ha a Campelles i Sant Pau de Segúries, on es complementa amb una fira del vi i del formatge, a la plaça Generalitat. A Campdevànol se celebra un concert solidari perquè tots els infants ripollesos tingui joguina.

Banyoles

Mercat, oficis artesans i tallers, a la plaça Major

La fira de Nadal de Banyoles se celebrarà el cap de setmana que ve a la plaça Major. Es tracta d'una fira jove, ja que aquest any tot just compleix sis edicions, però ja està plenament consolidada. Té com a característica especial el fet que les parades amb productes de Nadal es complementen amb una mostra de feines antigues. Hi haurà tretze artesans que en faran demostracions, entre els quals destaquen dues novetats: una filadora i un constructor de capgrossos i gegants. Per a la mainada s'han preparat tallers d'imants de Nadal, màscares i ceràmica, com també activitats relacionades amb el medi ambient. Els usuaris i monitors del Mas Casadevall hi muntaran un corral amb una mostra d'animals, mentre que els restaurants del Grup Gastronòmic del Pla de l'Estany oferiran un brou calent als visitants (només dissabte, a les onze del matí i a les sis de la tarda). De l'ambientació se n'ocuparà la companyia d'actors i actrius Alma Cubrae.

R. ESTÉBAN

Porqueres

Un programa extens per a la fira d'hivern

Des d'ahir té lloc a Porqueres la 18a Fira d'Hivern, que inclou un mercat de productes artesanals, molts dels quals relacionats amb el Nadal. Les propostes d'aquesta fira, però, van més enllà. Per avui s'ha programat una visita guiada a la casa i estudi del cartellista Carles Fontserè, can Tista (11 h), mentre que cap al tard (21 h, centre cívic) començarà l'espectacle Nit d'humor, que inclou actuacions d'Adrià Mercado i Gerard Boix, i de Tere Solé, Belin Boix i Llum Valle. Per demà al matí s'ha previst la cursa popular (se surt a les 9.30 del davant del pavelló), la Fira del Petit Mercader (un espai d'intercanvi de joguines usades, a la plaça Major), passejades amb poni i la segona trobada castellera d'hivern, amb les actuacions de les colles Els Xerrics, d'Olot, i els amfitrions, Els Esperxats del Pla de l'Estany (12 h, plaça Major). La fira es tancarà amb el tercer Gran Dictat de Porqueres, un concurs inspirat en el de TV3 (centre cívic, 18 h).

R.E.

Olot

Figures de peça única i molta oferta i gresca nadalenca

Qui vulgui una figura de pessebre de peça única ha de venir a comprar-la a Olot. Això és el que pretén l'institut Municipal de Promoció de la Ciutat amb la Fira del Pessebre, atenent a la tradició pessebrista i artística de la ciutat. Per això, la proposta s'ha reformulat després de tenir la denominació de mercat de Nadal a Fira del Pessebres i consolidant l'exterior de Sant Esteve com a un espai dedicat exclusivament als artistes locals que fan figures de pessebres, als tallers de sants, etc. Es tracta, segons el regidor de Promoció Econòmica, Estanis Vayreda, d'ampliar una oferta per als qui volen una figura tradicional i de qualitat. Aquesta fira del pessebre, que dura fins demà, està embolcallada amb el mercat de productes de quilòmetre zero de la plaça Major, és a dir, productes garrotxins per preparar els regals; i amb el mercat de Nadal de la plaça Pia Almoina i els voltants. En tots tres espais, el nombre de participants s'ha incrementat en relació amb el de l'any passat. L'oferta firal i de mercats es completa amb un extens programa d'actes i d'activitats per a tots els públics, moltes de les quals a l'escenari gegant muntat al Firalet, al davant de Can Joanetes, seu de l'Ajuntament. Destaca la presentació de l'espectacle Superaventura del Super3 (avui a les 12 del migdia) i la mostra de pessebres, inaugurada ahir. Hi haurà el festival el ElMini, la presentació del contes dels Reis, visites guiades...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona