Medi ambient

medi ambient

Els ripollesos volen un parc com cal per al Ter i el Freser

Les entitats proteccionistes reaccionen amb satisfacció a l'anunci del conseller de crear el parc natural de les capçaleres d'aquests rius

Li reclamen, però, que hi hagi un procés participatiu i prou dotació

Les entitats proteccionistes i ambientalistes del Ripollès han acollit amb satisfacció l'anunci sorpresa que diumenge passat va fer el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, a la vall de Núria sobre l'inici del procés per crear el nou parc natural de les capçaleres dels rius Ter i Freser. No obstant això, alerten que cal una dotació econòmica suficient, un procés de participació actiu i la voluntat de protegir els elements que justifiquen la creació del parc i la compaginació amb uns usos sostenibles.

El president del Grup d'Estudi i Defensa de la Natura (Gedena) de Ripoll, el biòleg Ferran González, assenyala que la notícia s'ha acollit amb la prevenció de saber si es declararà l'espai protegit fermament i amb les necessitats d'un parc o si serà una declaració només sobre el paper. Segons ell, no pot ser que passi com fa anys, quan mentre el conseller d'Agricultura apostava fermament perquè el nou parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser fos una realitat com més aviat millor, el de Territori i Sostenibilitat aigualia aquest anunci remarcant que no hi havia prou diners per a la declaració de la zona protegida.

Ferran González ha recordat que per fer aquest parc natural no calen grans inversions, entre altres coses, perquè n'hi ha de públiques a la vall de Núria i ara a Vallter 2000, les de diversos projectes europeus Leader, les del Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès, les dels centres d'interpretació de la natura que s'estan habilitant en diversos pobles ripollesos, etc. “Només cal una redistribució adequada dels recursos”, ha indicat.

El president de Gedena ha remarcat també que el procés per a la protecció de les capçaleres del Ter i del Freser ja arrenca en temps de la República i que l'any 2001, i a proposta de l'entitat que presideix, el Parlament va aprovar una proposició no de llei en què instava el govern a crear el parc natural de la zona i que, l'any 2010, es va tancar un procés participatiu sobre els usos i la protecció de l'obaga del bosc de Sant Miquel a Setcases en què es va tornar a insistir en la necessitat de crear aquest parc natural. Finalment, Ferran González va voler recordar que caldrà tenir en compte aspectes com ara que cal incloure en el futur parc territoris que ara no hi són com ara Setcases i Vilallonga de Ter i la zona de Toses i que, per tant, calen més hectàrees de les previstes, i que a la zona ja hi ha la reserva nacional de caça, que les capçaleres estan al PEIN des del 1992 i que són a la Xarxa Natura 2000.

LA FRASE

Cal una declaració amb cara i ulls i no pas la creació d'un parc natural de segona categoria
Ferran González
president de GEDENA de Ripoll

Malestar pel “canvi de prioritats”

El president del Consorci de l'Estany i alcalde de Porqueres, Salvador Ros, creu que el govern ha “canviat les prioritats” i ha decidit de manera unilateral anteposar la capçalera dels rius Ter i Freser a l'estany de Banyoles, segons informa l'ACN. Salvador Ros ha recordat que des dels ajuntaments involucrats en el Consorci de l'Estany sempre han defensat que la figura del parc és la idònia per preservar la riquesa natural al voltant de l'estany. “Hi ha una proposta molt treballada i el procés està molt avançat; per això, la decisió del govern ha estat una sorpresa”, ha afirmat. El president del consorci ha recordat que esperaven començar a treballar en la proposta definitiva amb el govern per tenir els tràmits enllestits tan bon punt hi hagués dotació econòmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona