Medi ambient

El paisatge de la Cerdanya ‘passa' de les fronteres

L'Observatori del Paisatge lidera un projecte transfronterer per valorar el paisatge amb diverses administracions catalanes i nord-catalanes

Volen que sigui un motor de desenvolupament comú

La Cerdanya està trossejada administrativament –dos estats i diverses demarcacions provincials–. Això és una peculiaritat que els veïns pateixen, tot i que la tenen assumida. Se senten cerdans i la divisió administrativa només és una molèstia, fins al punt que els veïns del Capcir i Conflent i els de la Cerdanya aviat compartiran un nou hospital transfronterer i la depuradora.

El Consell Comarcal de la Cerdanya, la Comunitat de Comuns Pirineus-Cerdanya, l'Agrupació Europea de Cooperació Territorial Pirineus-Cerdanya (AECT), el Parc Natural Regional del Pirineu Català i l'Observatori del Paisatge de Catalunya, amb seu a Olot ja volen que el paisatge que els uneix es converteixi en un motor de desenvolupament transfronterer.

Hi ha, per tant, la voluntat de pensar-lo i de planificar-lo conjuntament i, per això, han impulsat el projecte El paisatge transfronterer de la Cerdanya.

Totes aquestes administracions i entitats definiran conjuntament les bases de futur per tal de valorar aquest paisatge transfronterer entès com un element cabdal per al seu desenvolupament. La complicitat dels principals actors socials i econòmics locals és un element indispensable que volen potenciar des del primer moment.

Com a primer pas per materialitzar el projecte, aquestes entitats, amb el suport de l'Ajuntament de Llívia, del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya a través de la Casa de Perpinyà i amb el finançament del projecte Eurocat del programa comunitari Poctefa, han editat un opuscle molt complet en què es destaquen els valors del paisatge de la Cerdanya a banda i banda de la frontera i s'esbossa el pla de treball a seguir.

A partir d'ara la gestió del paisatge s'afegeix a la llista de projectes de cooperació transfronterera de la Cerdanya, un paisatge format per un mosaic agrícola i forestal únic configurat per la closa cerdana, el riu Segre i un patrimoni arquitectònic de masos i pobles antics, així com per algunes dinàmiques urbanístiques vinculades al desenvolupament turístic, tal com recullen els documents elaborats inicialment per l'Observatori del Paisatge i el Parc Natural Regional del Pirineu Català.

LA XIFRA

5
organismes de les
administracions són els que participen en aquest projecte transfronterer del paisatge.

LA XIFRA

3
comarques
són les que integra la Cerdanya, dues de la Catalunya del Nord, el Capcir i el Conflent, i la catalana.

Sintonia amb el Conveni Europeu del Paisatge

És el primer cop que s'afronta la gestió en sintonia amb el Conveni Europeu del Paisatge. Aquest conveni promou el compromís d'elaborar i aplicar programes comuns de valoració del paisatge.

Conservar i valorar les estructures pròpies

Els principals reptes per al paisatge de la vall cerdana són preservar i valorar les estructures agrícoles i naturals de la plana –tanques, fileres d'arbres de la closa, els masos, l'arquitectura de la pedra seca, els boscos de ribera i la xarxa de canals i camins–. També cal millorar la imatge de l'entorn de les viles; la integració de les noves construccions, la millora de les vistes escèniques i la recuperació d'un territori històricament dividit.

Coneixement, sensibilització, acció i cooperació

Amb el projecte impulsat per l'Observatori del Paisatge es vol crear un instrument de coneixement de la zona, d'acció, de sensibilització i de compromís per mitjà del qual es puguin establir recomanacions i propostes concretes de millora i promoció del paisatge per als ajuntaments i les entitats de la comarca, partint de la base que és un factor clau per al seu desenvolupament i per enfortir la consciència de pertànyer a un lloc i a un paisatge comú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona