Una pagesa du als tribunals Medi Ambient pels danys dels cabirols del parc de la Garrotxa als conreus

Manté que n'és responsable perquè els va reintroduir a la zona protegida

Montse Miralles, de Can Maià de la fageda de Santa Pau, reclama els 600 euros de pèrdues que li van comportar els danys que els cabirols li van fer als camps de fesols que té al veïnat de Santa Llúcia de Santa Pau. Això va passar el segon dels tres anys que fa que es troba en aquesta situació. El tercer, la direcció i els tècnics del parc van recomanar-li que instal·lés una tanca a l'entorn del camp. Segons ella, no és que sigui una mala solució, però creu que el cost l'hauria d'assumir Medi Ambient. Ella mateix recorda que, com que fa agricultura ecològica, ha de desmuntar aquesta tanca cada any, per arrancar les males herbes que hi ha al voltant.

Montse Miralles ha explicat que des que el Parc Natural de la Garrotxa va introduir els cabirols a l'espai protegit el nombre d'aquests animals s'ha disparat. «No arrasen els camps, però esporguen les plantes i, si això passa al principi, es moren i, si passa més endavant, no surt la tavella», ha indicat. A més, ha sentenciat que, si els cabirols visiten sovint un camp els danys es multipliquen.

Segons ella, els tècnics i responsables del parc van reaccionar el segon any que ella es va queixar anant a veure les destrosses. «S'ho van venir a mirar», ha dit. La solució d'impedir amb una tanca l'accés dels cabirols als seus camps li van aconsellar al tercer any. Per això, ara, ella reclama els 600 euros corresponents a les pèrdues del segon any.

Com que el parc no hi està d'acord, Montse Miralles ha dut el tema al tribunal contenciós de Girona, que l'ha cedit al de Barcelona, per petició del mateix tribunal barceloní. La vista al primer tribunal estava prevista per avui, però, amb el trasllat, Miralles està pendent d'una nova citació.

Montse Miralles manté que el Departament de Medi Ambient, de qui depèn el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, és qui s'ha de fer càrrec dels danys, ja que, segons ella, és l'administració que va decidir i dur a terme la reintroducció dels cabirols. Finalment, Miralles ha lamentat que no hagi rebut cap resposta de Medi Ambient. «No sé si estic perdent el temps», ha indicat, tot fent referència al silenci administratiu.

No hi ha ajuts específics

Fonts del Departament de Medi Ambient del govern català han informat que no hi ha cap línia d'ajut habilitada per a qui els cabirols els provoquen danys als conreus. Aquest tipus d'ajuts només es concedeixen si els danys són provocats per espècies protegides. Les mateixes fonts han explicat que el Parc Natural de la Garrotxa, com a promotor de la reintroducció dels cabirols, ha pres mesures per evitar futurs danys, des del moment en què va tenir coneixement dels fets. Conflictes similars s'han produït en diversos punts del territori amb senglars. En aquest cas, fins i tot, han provocat accidents de trànsit. Quan es produeix aquesta situació, és la societat de caça responsable del vedat en qüestió qui paga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona