Medi ambient

medi ambient

Hi ha fuites de gas en un dels antics pous de Ridaura

Un expert que hi va fer d'observador ho atribueix a la manca de manteniment

Diu que hi ha un buit legal

Un dels antics pous petroliers de Riudaura, el Riudaura 1 bis, té petites fuites de gas de forma continuada. Aquestes fuites s'alliberen a l'atmosfera. Ho ha alertat Enric Viñals, un enginyer tècnic de Mines, que va intervenir com a observador i expert en els treballs d'investigació i recerca d'hidrocarburs –en concret, petroli– que es van fer en aquest municipi a mitjan anys seixanta del segle passat.

Segons ell, és un pou del qual no es fa manteniment des de fa 47 anys. Aquesta situació és causada pel buit legal que hi ha a la llei espanyola d'explotació d'instal·lacions d'hidrocarburs –el govern espanyol és qui té la competència–. I, en el cas de Riudaura, la situació és més complicada perquè no hi va haver mai una concessió per part del govern espanyol d'explotació, sinó només un permís d'exploració. La llei, per tant, no en diu res sobre la responsabilitat de qui n'ha de fer el manteniment.

Aquest mateix expert ha informat que les fuites no són de molts metres cúbics, però sí continuades. Es tracta d'un gas que contribueix a l'efecte hivernacle i que barrejat amb l'aire en proporcions adequades forma el grisú, que és explosiu i que és conegut i temut a les explotacions mineres. Aquest pou està allunyat del poble.

Enric Viñals explica que els gasos hidrocarburs trobats als anys seixanta als pous de Riudaura van des del C1 al C6 –metà, propà, butà...–, tot i que el metà, CH4, és el que era més abundant.

Aquest pou és l'únic dels tres que hi ha al municipi de Riudaura –un es va desviar cap a un de proper– en què s'hi van trobar indicis importants de la presència de gas. Mai de petroli, que és el que realment buscaven les companyies Ciepsa i Cepesa. L'única cosa que van trobar van ser petites bosses de gas i una de més gran, tot i que, en aquell moment, van arribar a la conclusió que tenia prou quantitat d'hidrocarbur perquè fos rendible la seva extracció. La fondària a la qual van arribar abans de desistir va ser d'aproximadament uns dos quilòmetres.

LA XIFRA

2
companyies
d'hidrocarburs van ser les que van dur a terme les prospeccions per trobar petroli a Ridaura.

LA DATA

1965
És l'any en què
es van deixar de perforar els pous del municipi de Riudaura, dels quals va sortir només gas.

La protesta es multiplica

Les posicions contra el fracking es multipliquen. La plataforma anti-fracking de Riudaura ha rebut el suport del diputat del PSC al Congrés, Àlex Sàez, i ICV ha demanat la intervenció de la UE. A Sant Joan de les Abadesses han declarat el municipi lliure de fracking, i la JNC del Ripollès s'ha manifestat en contra d'aquesta tècnica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona