Medi ambient

medi ambient

Sense cobrar, sis mesos després del foc de l'Empordà

Cap propietari ha cobrat els ajuts i només algun ajuntament ha rebut part dels diners

Avui fa mig any dels incendis que van cremar 10.000 hectàrees

S'han netejat 156 hectàrees de bosc

La majoria dels afectats per l'incendi que va cremar 10.000 hectàrees a l'Alt Empordà avui fa justament mig any no han cobrat encara cap ajuda. No han arribat els diners de l'Estat a cap dels propietaris que van veure les seves finques cremades i només algun ajuntament ha començat a cobrar tot just ara de la Generalitat, quatre mesos després que es fessin les peticions. Llers és un d'aquests ajuntaments.

El Consell Comarcal de l'Alt Empordà, que va centralitzar la tramitació d'ajuts, ha explicat que serà cada propietari qui rebrà els diners del govern espanyol. Ho aclareix perquè està rebent queixes de veïns perquè no cobren. Des de la Subdelegació del Govern espanyol asseguren que s'ha pagat a algun ajuntament, però admeten que encara no han arribat els diners als particulars. L'explicació que donen és que els tràmits que cal fer en aquests casos són més complicats.

Els ajuntaments van demanar després del desastre 120.700 euros d'ajuts a l'Estat i més de mig milió d'euros a la Generalitat. Més de 70 particulars també van demanar ajuts.

El foc va començar el 22 de juliol a la Jonquera i no es va donar per extingit fins al dia 30. Va afectar 13.000 hectàrees, de les quals 10.000 van quedar arrasades. El mateix dia es va declarar un altre incendi a Portbou. Precisament l'alcalde, Josep Lluís Salas, va lamentar que encara no s'hagi resolt la millora de la carretera N-260, on molts conductors van quedar atrapats i es van viure moments de pànic. En els dos focs hi van morir quatre persones.

Alcaldes i veïns lamenten que han hagut d'assumir part de la inversió per arreglar els desperfectes més urgents, tot i que ja esperaven que els diners tardarien a arribar. “No hem cobrat res, està tot per fer menys el cementiri, que el vam arreglar d'urgència”, diu l'alcaldessa de la Jonquera. Sònia Martínez hi afegia: “Fa dos o tres dies que la família a qui se li va cremar la casa ha pogut tornar a casa.” Tampoc a Capmany han cobrat, ni a Terrades, ni a Agullana. Som conscients de la situació de la Generalitat”, deia l'alcalde d'Agullana, Alfons Quera. El de Terrades, Isidre Felip, diu que necessiten cobrar.

Entre els veïns que hi van perdre el negoci, l'amo del càmping de Capmany assegura que “està costant molt que la gent torni” i que ha hagut d'invertir més d'1,5 milions i que no ha rebut “ni un euro”. En el mateix sentit es pronunciava un ramader de Biure, que assegura que ja s'ho veia venir. En canvi, les cases de turisme rural recuperen la normalitat.

La fusta per a biomassa

Els 71.000 euros que el Consell Comarcal va recollir amb la campanya solidària Foc Empordà s'han destinat a diversos projectes. Un dels més destacats és el suport que s'ha fet a 188 propietaris forestals perquè fessin netejar els boscos per empreses de biomassa. Està previst que es netegin més de 2.000 hectàrees amb aquest projecte i ja se n'han netejat 156. A més, s'han iniciat accions per evitar incendis, amb convenis amb 17 propietaris, que posaran pastures i olivars per mantenir el bosc esponjat. Tot i que tothom coincideix que el bosc tardarà a recuperar-se, els alcaldes de la zona asseguren que el verd comença a agafar terreny al negre que ha dominat el paisatge els últims sis mesos.

LES FRASES

Hem hagut d'avançar els diners per refer el cementiri perquè no s'hi podia ni entrar
Sònia Martínez
alcaldessa de la jonquera
Està tot igual. No vull esperar que torni a passar perquè parlem de la carretera
Josep Lluís Salas
alcalde de portbou
El paisatge no tornarà a ser el mateix en anys però ja no és aquell negre intens. El verd es veu més
Alfons Quera
alcalde d'agullana
Estem a l'espera de saber si tindrem els diners, perquè hi ha obres que no podem afrontar sols
Jesús Figa
alcalde de capmany
A banda de la crisi de l'incendi la gent ja no se'n recorda i continua venint
Xavier Rodà
regenta un establiment de turisme rural a capmany
Teníem clar que tot serien promeses però que quan la terra fos freda tot hauria passat
Joan Coll
ramader de biure
S'està netejant la fusta cremada dels boscos però queda molta feina per fer encara
Isidre Felip
alcalde de terrades
Decidirem amb la gent afectada i gent del territori en què hem de gastar els diners que arribin
Carles Fortiana
alcalde de llers


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona