L'Agència Catalana de l'Aigua preveu poca presència de meduses a les platges enguany

Assegura que n'arribaran poques però de manera continuada

Durant l'estiu passat, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), va detectar que la presència de meduses a les platges catalanes era escassa però continuada. L'ACA assegura que «la freqüència d'observació de meduses, en relació amb el nombre d'inspeccions durant l'estiu de 2008, va ser d'un 3%. Destaca que en el 80% de les observacions les quantitats van ser molt baixes (menys d'un individu per 10 m²). Només en un 6% dels casos d'observació de meduses, les quantitats van ser més importants (més d'un individu per m²)». Aquests resultats van ser molt similars als de l'estiu de 2007. La previsió de l'ACA és que la presència de meduses a les platges enguany sigui molt similar a la de 2008.

Els quatre sectors més afectats l'estiu passat per la presència de meduses van ser el tram de litoral comprès entre Colera i Castell-Platja d'Aro, des de Begur fins a Calonge, des de Premià de Mar fins a Barcelona i des de Calafell fins a Mont-roig del Camp.

Durant aquest estiu, el Projecte Medusa de l'ACA vigilarà el litoral i informarà sobre l'arribada d'aquests animals marins a les platges. Com ja es feia l'any passat, diàriament es publicaran els resultats d'observació de meduses a la costa catalana. Enguany, però, s'incorporen algunes novetats. L'ACA consolida la participació dels municipis costaners, i estarà en contacte amb les confraries de pescadors per tal d'incorporar-les en les tasques de vigilància, observació i informació de meduses a la costa.

La caravel·la portuguesa

Tot i que té un aspecte similar a una medusa, la caravel·la portuguesa no ho és. És una espècie pelàgica que té unes cèl·lules urticants que poden paralitzar un peix i afectar seriosament els humans. Aquest animal es diu caravel·la portuguesa perquè es desplaça sobre la superfície de l'aigua gràcies a un flotador inflat de gas com si fos un vaixell de vela. Tot i que la caravel·la portuguesa prefereix el mar atlàntic, el vent podria fer que arribés fins a les aigües càlides del Mediterrani en qualsevol moment. Al final del juny, ja es van veure uns 500 exemplars de caravel·les portugueses a les aigües de l'Estret que no van arribar fins el litoral de Catalunya.

Transports Metropolitans de Barcelona reforça les línies d'autobús que connecten amb la platges

El punt

Durant els mesos d'estiu, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) reforça les línies d'autobús que connecten amb les platges de la ciutat.

Per fer front a l'increment de passatgers que volen anar a les platges, TMB augmentarà la freqüència de pas dels autobusos o s'incorporaran vehicles articulats de més capacitat a un total de set línies. En concret, millorarà l'oferta de la línia 10 –que connecta el passeig Marítim i Montbau–, la 36 –que va del Paral·lel fins a Can Dragó–, la 45 –que enllaça el passeig Marítim amb Horta–, la 57 –que va des del passeig Marítim fins a Cornellà–, la 64 –que enllaça la Barceloneta amb Pedralbes–, la 71 –que surt del passeig Marítim i arriba a Canyelles– i la 157 –que va del passeig Marítim cap a Sant Joan Despí.

Pel que fa al metro, el juliol mantindrà els nivells de servei de la temporada d'hivern, tot i que ja disminueix el nombre d'usuaris que utilitzen aquest transport públic. A l'agost, però, només funcionarà a un 80% de la capacitat habitual, tot i que el nombre de passatgers es redueix un 30% durant aquest mes. A més, funcionarà de manera ininterrompuda les nits del 14 d'agost, per la festa major de Gràcia, i també les nits del 23 i 25 de setembre, per les festes de la Mercè.

Si piquen, aigua

Un cop s'ha produït la picada, és important no rascar-se ni tocar la zona afectada. El primer que s'ha de fer és examinar la picada per veure si han quedat restes de tentacle enganxades a la pell. Si n'hi ha, cal treure les restes d'aquest animal marí amb unes pinces o uns guants. Tot seguit, s'ha de rentar la ferida amb aigua dolça, ja que això activa les cèl·lules; mai no s'ha de netejar amb aigua de mar. Quan la ferida ja està neta, cal omplir una bossa de plàstic amb gel i posar-la damunt la zona de la picada durant uns cinc minuts. Per evitar que la ferida s'infecti, es pot aplicar sobre la pell un antisèptic (alcohol iodat) tres o quatre vegades al dia, segons la prescripció del medicament. La pomada es pot administrar durant tres dies. Si les molèsties continuen o generen tremolors, nàusees, marejos o dolor intens, cal visitar un centre sanitari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona