Medi ambient

Medi ambient

Volen fer una aplicació per inventariar cetacis

La Fundació Ninam opera sobretot al cap de Creus i investiga aquests animals

La Fundació Ninam es dedica a la recerca, sensibilització i educació a l'entorn dels cetacis, sobretot al cap de Creus. La profunditat que el mar assoleix en aquest punt facilita que es puguin veure les diferents espècies de dofins i balenes que hi viuen o hi transiten, i la fundació ho ha aprofitat per fer-ne una base de dades.

Si bé controlen des de Portbou fins a Palamós, el gros dels individus els han vist al cap de Creus. Per ampliar la base de dades està treballant ara en la creació d'una aplicació per als telèfons mòbils que permeti a les persones que hi naveguen marcar en un GPS si han vist algun cetaci concret. A part de la recollida d'informació, la portaveu de la fundació, Gemma González, ha destacat també un altre objectiu: “Volem que els usuaris de la nàutica esportiva siguin també observadors del mar i participin en els projectes, ja que això ajuda a la sensibilització.” I és que la nàutica és un dels riscos d'aquests animals, ja que han detectat set casos de dofins amb les aletes dorsals mutilades pel xoc amb les embarcacions. Segons González, ja tenen els mitjans tècnics per fer l'aplicació, i ara estan acabant de buscar els recursos econòmics. De fet, la fundació es manté sobretot amb els tiquets de les sortides que organitza amb catamarà des de Roses per anar a veure cetacis, bàsicament dofins.

Al cap de Creus hi ha sobretot el dofí ratllat, però també s'hi han vist dofins mulars i alguna vegada el dofí comú, molt excepcional en aquesta zona. A part, també s'hi pot contemplar el rorqual comú, un tipus de balena. En total, s'han catalogat a la zona del cap de Creus vuit espècies diferents de cetacis. Per González, és important que si els usuaris d'embarcacions nàutiques en veuen no s'hi acostin ràpidament, per evitar que el dofí se senti amenaçat i fugi, i també per no causar-li danys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona