Medi ambient

priorat

El parc natural del Montsant, tancat pel foc a Cabacés

L'incendi forestal, causat per un llamp, havia afectat fins ahir a la nit 120 hectàrees

Es van tallar els accessos a la serra del Montsant i també les carreteres de la Morera, la Vilella Baixa i Falset

En el cingle que es divisa al darrere del campanar de la Vilella Alta és on va caure el llamp que, quan faltaven dos minuts per les nou de la nit de dimecres, va esberlar un arbre i va iniciar l'incendi forestal al Priorat. El foc es va estendre aviat cap al terme de Cabacés, on fins ahir a la nit havia cremat una superfície de 120 hectàrees de pi blanc, matoll i una part molt petita de conreu, totes del Parc Natural del Montsant, a la zona dels Montalts. Durant el matí d'ahir la Generalitat va decidir tancar els accessos al parc. “Ens trobem dins el parc natural, una zona de gran valor natural i cultural”, explicava el conseller d'Interior, Felip Puig, des del centre de comandament instal·lat a la Vilella Alta.

Els Bombers de la Generalitat van treballar intensament en les tasques d'extinció, amb una seixantena de dotacions terrestres i catorze mitjans aeris. També van activar maquinària pesant per poder obrir alguna pista o accés que facilités el treball. A quarts de vuit del vespre, l'incendi va entrar en fase de control, tot i que tots els mitjans van continuar remullant la zona durant la nit per poder donar per controlat l'incendi al llarg d'aquest divendres.

“Està tot molt sec”

El titular d'Interior va recordar la situació que es viu a tot el país: “Està tot molt sec, fa molta calor, i hi ha baixa humitat”, va dir. Tot i que no hi havia ratxes de vent fortes, l'entrada de vent de marinada, que a la tarda va recuperar força, va fer revifar alguns focus: “Segons les condicions, el foc es podria propagar en un perímetre de 3.000 hectàrees; per això cal estar molt atents”, deia el conseller. Al vespre, els equips intentaven evitar que el foc s'estengués a la serra de Cantallops, que es troba just a sobre de Cabacés.

Ahir van quedar tallades al trànsit les carreteres T-702, a la Morera de Montsant, i les dues carreteres que conflueixen amb aquesta: la T-710 a la Vilella Baixa i la T-713, a l'altura del municipi de Falset.

La mateixa tempesta seca va provocar dimecres a la nit un incendi a la Bisbal de Falset, que es troba al costat de Cabacés. I dos incendis més van afectar (dimecres i ahir) el terme de Pujalt (Anoia).

Desallotgen un grup de colònies

Els Mossos d'Esquadra van desallotjar preventivament sis persones (cinc de Cabacés i una de la Morera de Montsant) que es trobaven en tres masos propers a la línia de foc. A més, un grup de 16 persones (11 nens i 5 monitors) del Grup Escolta-Guies Alberna, que havia anat d'excursió i havia acampat a l'ermita de Santa Magdalena d'Ulldemolins, també van ser desallotjats i traslladats al casal municipal del mateix poble. Cap persona no va prendre mal com a conseqüència de l'incendi.

Tot i que les flames quedaven lluny de nuclis de població, ahir a la tarda el conseller d'Interior, Felip Puig, admetia la possibilitat d'una “lleugera amenaça” sobre el poble de Cabacés, per la reaparició del vent, que complicava els treballs d'extinció. Puig va demanar a la població que estigués preparada per si es donés un canvi de vent que pogués dur el fum fins a Cabacés. En aquest cas, la població hauria de quedar confinada a casa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona