Medi ambient

baix ebre / MONTSIÀ

L'Estat refarà el projecte dels filtres verds al Delta

El diputat del PP Joan Bertomeu sosté que s'han fet obres innecessàries i molt cares per millorar l'aigua de les badies

L'aportació d'aigua als Alfacs i el Fangar té un cost de 17,6 milions d'euros

El projecte de millora de la qualitat de l'aigua de les badies al delta de l'Ebre, que és vital per al sector aqüícola, s'haurà de refer. Tot i que l'empresa estatal Acuamed ja va adjudicar el projecte de construcció d'uns filtres verds per un import de 14,6 milions d'euros i el condicionament de les canalitzacions de reg per aportar els excedents d'aigua als Alfacs i el Fangar per tres milions d'euros, es revisarà l'actuació. Així ho ha assegurat el diputat del PP al Congrés Joan Bertomeu. “S'han fet obres innecessàries i molt costoses al Delta, s'han construït unes canalitzacions que no feien falta i s'han expropiat terrenys per adequar els filtres verds quan l'Estat ja és propietari de finques”, ha lamentat Bertomeu.

El govern de l'Estat manté que és necessari millorar l'aigua de les badies, però amb un pressupost més ajustat. “Acuamed ha estat a punt de fer suspensió de pagaments, s'han de revisar les actuacions i abaratir-les”, ha manifestat el diputat del PP.

Pel que fa al projecte dels filtres verds, preveu dues zones humides, una a l'hemidelta nord (a la zona d'illa de Mar) i l'altra al sud, on arribarà l'aigua dels arrossars i tindran lloc els processos físics, químics i biòtics necessaris per obtenir una aigua de qualitat. I després aquesta aigua farà cap a les badies. “El projecte inicial preveia que l'aigua arribés a la badia per un sistema de decantació, però finalment s'ha optat per instal·lar un sistema de bombatge que serà molt car de mantenir”, ha explicat Bertomeu.

La millora de l'aigua de les badies és una reivindicació del sector aqüícola del Delta, que sovint pateix episodis de mortalitat de les cries d'ostra i musclo per aquesta falta de qualitat. “L'objectiu dels filtres verds era depurar un 90% de l'aigua que arriba a les badies, però actualment ben just si s'arriba al 10%”, ha manifestat el president de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre (Fepromodel), José Ramón Castells.

Ampliar la producció

A més, la millora de les aigües de les badies faria possibles els projectes de futur dels musclaires. Actualment, la producció anual és d'unes 4.000 tones de musclos i unes 500 d'ostra. I Fepromodel assegura que es podria implantar el cultiu de cloïssa (com al delta del Po), que ara és testimonial (unes 30 tones). En aquest sentit, segons els aqüicultors es podrien cultivar fins a 20.000 tones de cloïssa a la sorra dels Alfacs i el Fangar. Una activitat que generaria 1.300 llocs de treball. Per implantar el cultiu de cloïssa, el sector reclama també a l'administració l'obertura de la bocana de la badia del Fangar i un canal a l'istme del Trabucador que comunique el mar obert amb les aigües de l'interior dels Alfacs durant els mesos d'estiu. En aquest projecte es podrien implicar les confraries de pescadors de Sant Carles de la Ràpita, l'Ampolla i Deltebre.

LA FRASE

S'han expropiat finques al Delta i no calia. L'Estat ja és propietari de terrenys que podia aprofitar
Joan Bertomeu
DIPUTAT DEL PP AL Congrés i regidor a Deltebre


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona