Medi ambient

Les mínimes repunten i tornen a ser excepcionals

La nit de dimarts a dimecres es van registrar les temperatures més fredes de l'episodi, sobretot a l'Alt Empordà

L'onada de fred es manté ferma, i per ara no sembla que vulgui desaparèixer. De fet, a hores d'ara no es preveu una evolució dels termòmetres a l'alça, sinó que continuarà aquesta alternança entre els dies freds i els molt freds. Ahir va ser-ne un exemple, ja que a la nit es van superar les mínimes més baixes de tota l'onada de fred en algunes parts de les comarques gironines. Sobretot a l'Alt Empordà, on les temperatures van ser bastant més baixes que la nit de dissabte a diumenge, que es mantenia fins ara com la més freda. Aquell dia, a bona part de la costa i la plana es van vorejar els zero graus, i ahir en canvi es van registrar temperatures com 4,2 graus sota zero a Portbou; -2,3 graus a Cabanes i Sant Pere Pescador; -2,5 a Castelló d'Empúries; -1,5 a Figueres i un grau negatiu a Roses. Les màximes hi van oscil·lar entre els 3 i els 6 graus. Aquest descens va venir motivat per l'afebliment del vent, que en perdre força va generar aquesta baixada nocturna i glaçades. De l'Alt Empordà, cal destacar també que la gasolinera del Port de la Selva va recuperar ahir tres dels sis sortidors, i avui es preveu que ja estigui tota en funcionament.

També es van assolir mínimes de rècord en aquest episodi en alguns punts del Ripollès, com a Sant Pau de Segúries, amb 9,9 graus sota zero, i al nord del Baix Empordà. En canvi, a la resta de la demarcació no es va arribar als nivells de diumenge passat, però la diferència no va anar més enllà en la majoria de casos dels dos o tres graus. Pel que fa a les màximes, ahir al migdia van oscil·lar sobretot entre els 5 i 6 graus, amb un vent que va disminuir notablement.

Les previsions indiquen que el vent no tornarà amb força fins divendres a la nit, i que les temperatures continuaran sent molt baixes, sobretot el cap de setmana. A més, l'onada de fred sembla que es mantindrà la setmana vinent.

-13,5
graus
de mínima van assolir a Ulldeter, la temperatura més baixa de la demarcació en tot ahir.
6,5
graus
van registrar de màxima a Olot. Va ser la xifra més alta a què es va arribar a les comarques gironines.

Quaranta morts a Itàlia per la fred

El fred rigorós que des de fa una setmana afecta Itàlia ha causat ja una quarantena de morts, i després d'una petita treva, el país es prepara per a noves gelades i precipitacions de neu pel cap de setmana. Només ahir van morir deu persones, per causes com ara caigudes mortals a causa del glaç, infarts pels esforços fets per treure la neu i el cas d'un camioner de 62 anys, que el van trobar sense vida i que havia quedat bloquejat a la cabina del vehicle durant tota la nit. El mal temps ha fet una treva al nord i al centre, i ha permès que les escoles d'aquestes zones es poguessin tornar a obrir, ja que estaven tancades des de divendres passat. També hi ha dotzenes d'autopistes tancades. A França, les nevades també compliquen la circulació al centre i al nord del país. Les temperatures van tocar fons ahir i al Sistema Central es va arribar als 17 graus sota zero. A Alsàcia i a la regió de Tolosa, les mínimes van ser de prop de 10 graus sota zero, i a la zona de París van arribar als 8 graus negatius. Finalment, el mal temps ha causat 400 morts al continent europeu en l'última setmana. La regió més colpejada ha estat l'Europa de l'Est, i als Balcans hi ha 70.000 persones aïllades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona