la crònica

L'energia eòlica de més a prop

Amb motiu del Dia Mundial del Vent, celebrat enguany de manera global arreu del món, diversos parcs eòlics de Catalunya van estar oberts ahir al públic per donar a conèixer el funcionament d'aquests molins que hem vist tan sovint i ens han cridat l'atenció. El parc eòlic Les Colladetes, del Perelló, inaugurat el 1999, va ser un dels que ahir van oferir visites guiades, tot i que ja se'n fan unes set mil al llarg de l'any, sobretot a grups escolars. A més, moltes persones s'apropen cada dia a les instal·lacions del parc, o simplement, a observar els molins de més a prop, ja que no hi ha cap tanca que ho impedeixi. Així doncs, ahir va ser una bona ocasió per conèixer de més a prop aquesta energia, que, tot i que és renovable, és una de les més qüestionades. Carme Bladé, però, responsable de les visites guiades al parc eòlic Les Colladetes, sempre explica als visitants les mesures que s'han pres en la ubicació i instal·lació: «Hi ha basses d'aigua per a la fauna de la zona, i les àguiles, en lloc de desaparèixer, han augmentat la població.» Mesures com aquestes, o la separació de 150 metres entre els molins, es van plantejar per a l'adaptació de l'avifauna als nous elements que des de fa deu anys formen part del paratge natural que habiten.

A banda d'això, els qui ahir, o en altres ocasions, es van apropar al parc van poder conèixer altres dades sobre el funcionament dels 54 aerogeneradors que el formen i trobar resposta a totes aquelles curiositats que envolten els molins. Cada aspa, per exemple, mesura més de 23 metres i mig, l'equivalent a dos autocars, però són lleugeres, ja que estan fetes de resina. Les torres fan 54 metres d'alçària, i l'energia que produeixen en un any permet estalviar el consum de 60.000 barrils de petroli. Però trobar la ubicació exacta i precisa d'un parc eòlic perquè el seu rendiment sigui el màxim possible no és fàcil. La ubicació definitiva es decideix després d'entre cinc i deu anys d'estudis sobre la força i la direcció del vent. «La instal·lació d'un parc eòlic no és fàcil, es necessita una mitjana de 23 quilòmetres per hora del vent per ubicar-lo», va explicar Bladé. Al Perelló, aquesta mitjana se supera tranquil·lament, amb 27 quilòmetres per hora. «La zona és ideal», va assegurar Bladé. I és que en aquest parc eòlic, els molins gairebé mai estan aturats: «Només ho estan quan es fan tasques de manteniment, perquè aquí sempre bufa el vent.» I amb només 11 quilòmetres per hora, els molins ja es posen en marxa. Quan el vent ja arriba a 14 quilòmetres, ja hi ha producció d'energia, i a 50 quilòmetres, ja s'està produint el 100%. I tot això, amb unes 20 o 30 voltes per minut de les aspes de cada molí. «L'energia eòlica està en augment, i, almenys en aquest parc, procurem que l'impacte ambiental sigui el menor possible», va sentenciar Bladé, que va convidar a visitar-lo tots aquells que ho vulguin comprovar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona