Medi ambient

MEDI AMBIENT

Experimenten al Pla de l'Estany l'aprofitament de la fusta per fer biocarbó

És un carbonet obtingut sense generar C02 i que, un cop triturat, es vol utilitzar com a adob per a camps de conreu i jardins

L'empresa Solucions i Gestió de Fauna i Natura, dirigida pel biòleg Deli Saavedra, està provant al Pla de l'Estany la producció de biocarbó a partir de la combustió sense oxigen (el procés conegut com a piròlisi) de restes vegetals. El mètode, ja experimentat en l'àmbit internacional però inèdit al nostre país, permet un aprofitament forestal sense generar gairebé CO2 (perquè la combustió es fa sense oxigen) i, per tant, no es perjudica el medi ambient. El mètode s'inspira en les ancestrals piles carboneres, però és molt més ràpid. De moment es du a terme en uns forns mòbils situats en dos punts de Porqueres, municipi que hi aporta els seus residus verds urbans i el brancatge forestal. Posteriorment, el carbonet resultant es tritura per poder-lo barrejar amb terra de qualitat. La mescla final és un adob que es pretén destinar als camps de conreus i als jardins i que es preveu que resulti molt eficient. El seu rendiment l'estan avaluant a les instal·lacions de l'IRTA a Mas Badia. Els veïns de Porqueres, per la seva banda, en poden obtenir de manera gratuïta.

Rere aquesta iniciativa hi ha la Diputació i l'Obra social La Caixa, i en el cas de la prova pilot del Pla de l'Estany, també el Consell Comarcal i l'Ajuntament de Porqueres. Representants de totes les parts implicades van presentar ahir el projecte a la premsa. El vicepresident de la Diputació Miquel Calm va posar l'accent en el fet que el nou sistema suposa un aprofitament dels boscos en el propi territori (“No em fa cap gràcia veure vaixells de fusta que se'n van cap a Itàlia”, va dir) i que aporta beneficis de caràcter mediambiental. La Diputació està explicant el projecte a tots els consells comarcals i els proposa que també l'experimentin.

LA XIFRA

900
quilos
és la capacitat del forn mòbil. En quatre hores produeix uns 200 quilos de carbonet.

Un programa econòmic i també social

El projecte del biocarbó ha entrat en el conveni que mantenen la Diputació i l'Obra Social La Caixa per al programa de millora dels espais naturals gironins. Una de les característiques d'aquest programa és que dóna feina a persones amb risc d'exclusió laboral. En el cas de la prova del Pla de l'Estany hi treballen cinc usuaris del centre ocupacional Coiet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona