Medi ambient

La contraportada

Brossa que fa guanys

L'associació de propietaris de finques rústiques de la Vall de Camprodon impulsa un projecte de recuperació de pastures i producció de biomassa

El sòl rústec no és rendible i molt menys a muntanya. I les alternatives per treure'n algun rendiment són molt limitades. No és estrany veure en aquests espais terrenys envaïts per una capa vegetal arbustiva. Una situació agreujada pel clar retrocés de la ramaderia i molt més de la ramaderia extensiva. Conscients de tot plegat, els propietaris de finques rústiques de la Vall de Camprodon ja es van constituir al seu moment en associació per posar en comú els seus problemes i per trobar conjuntament estratègies per rendibilitzar-los. Ara, l'Obra Social de Catalunya Caixa els ha donat un impuls que pot ser definitiu. Els propietaris estan duent a terme una prova pilot de recuperació de pastures i d'aprofitament de la brossa vegetal extreta d'aquests espais per a biomassa amb l'objectiu d'obtenir-ne guanys i de contribuir al manteniment del patrimoni natural, molt ric a la zona. De moment, estan realitzant aquestes tasques a les finques de Can Xató i del Carol. Les dades que n'obtinguin els serviran per fer números i veure si tots aquests treballs de recuperació són rendibles, i, si és que sí, establir tota una sèrie d'estratègies adaptades a cada finca i un protocol més generalitzat en totes.

En total, el projecte inclou 18 finques que es recuperaran per pastures i 5 més que serviran per a l'obtenció d'estella de biomassa. El projecte té una durada temporal de 26 mesos dividits en dos períodes. El maig de 2014 serà quan s'haurà fet l'avaluació completa després d'un seguiment acurat de les 23 finques beneficiàries dels sis municipis de la Vall de Camprodon (Setcases, Vilallonga de Ter, Llanars, Camprodon, Molló i Sant Pau de Segúries).

L'ajut és de Catalunya Caixa, però l'associació de propietaris de finques rústiques de la Vall de Camprodon té la col·laboració de diverses entitats i organismes per tirar endavant aquest projecte. Es tracta de la Mancomunitat i de l'Associació de Defensa Forestal de la Vall de Camprodon i GIR Enginyeria Agroambiental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona