Medi ambient

medi ambient

La tempesta afecta 1.500 hectàrees a la Garrotxa

Es tracta d'espais del Parc Natural de la Zona Volcànica d'entre la Moixina d'Olot i el Puig Jordà de Santa Pau

Els meteoròlegs parlen d'un moviment ciclònic anomenat esclafit

Els tècnics del Parc Natural de la Garrotxa han valorat que la tempesta de diumenge a la matinada va afectar unes 1.500 hectàrees de l'espai protegit, tot i que el director, Xavier Puig, ha volgut matisar que les destrosses més greus han estat puntuals. Els danys encara no s'han valorat, però segurament a final de setmana hi haurà una estimació molt aproximada.

Els tècnics han establert que les zones més afectades són el barri de Can Blanc i el seu entorn, on hi ha un accés a la fageda d'en Jordà, Can Toca i el sector de la Moixina d'Olot fins a Puig Jordà. Les espècies més afectades són el roure pènol, especialment alguns exemplars centenaris, i amb menys quantitat, fajos i acàcies. Puig ha explicat que els arbres que han estat arrencats de soca-rel són arbres poc arrelats, tot i la seva antiguitat, ja que a pocs metres del subsòl hi ha colada basàltica.

Els meteoròlegs de la zona han analitzat la tempesta de diumenge a la matinada i han determinat que es tracta d'un moviment ciclònic anomenat esclafit. L'orografia del canal que hi ha entre Batet i el Corb va contribuir a una desplomada de la temperatura de l'aigua, i això va dur a l'esclafit. Aquest fenomen no és habitual, tot i que fa quinze anys a la zona de Can Xel es va produir un tornado.

Olot i Santa Pau van tornar ahir a la normalitat. Al matí, només quedava alguna casa aïllada de Santa Pau sense servei de telèfon fix –diumenge a la tarda, es va restablir el servei i també el de llum– i les nafres de la tempesta al restaurant Els Óssos i a Cal Fuster. Al primer es va fer malbé un cobert i l'aigua va entrar al menjador i a la cuina, i al segon es va enfonsar el sostre de la cuina. Més sort van tenir a la Ca la Francesa, amb l'aigua fins al menjador, que van pode treure.

L'alcalde de Santa Pau, Pep Companys, va explicar que al llarg de diumenge la brigada, els bombers i els agents rurals havien treballat de valent per anar restablint els accessos a la fageda i a les masies del municipi, i va remarcar que una zona especialment afectada havia estat Can Blanc, on s'havien inundat molts baixos i garatges dels veïns. A més, en aquesta zona, que limita amb el municipi d'Olot, és on hi ha els dos restaurants on s'han registrat destrosses. També les tanques de cases d'alguns particulars van quedar malmeses a causa de la caiguda d'arbres o branques. Ara, l'Ajuntament es reunirà amb els tècnics del parc natural i del Cos d'Agents Rurals per avaluar els danys.

A Olot, i segons el regidor Josep Gelis, la brigada enllestia ahir els treballs de retirada de branques d'alguns espais públics i acabava de netejar de fulles els embornals. Diumenge els bombers van haver de fer més de quaranta sortides a la capital garrotxina per branques i arbres que havien caigut i, sobretot, per inundació de baixos, garatges i alguna botiga. La brigada va haver de reparar diumenge una part del vial d'accés al pla de Dalt, al davant del camp de futbol, on s'havia aixecat l'asfalt. A Olot, les zones més afectades van ser la Moixina, el vial Sant Jordi –on fins i tot els semàfors van deixar de funcionar– i la carretera de Santa Pau. La tempesta també va afectar l'electricitat, el telèfon i la TDT. La llum es va restablir poca estona després; en canvi, el telèfon fix –van caure alguns pals de la línia– i la TDT van trigar més.

La pluja també va ser molt intensa al Ripollès, sobretot al sector del Taga, a Ogassa i Sant Joan de les Abadesses. A més, la baixada de temperatures va portar les primeres enfarinades al Pirineu, en concret al Puigmal.

LA XIFRA

81,8
són els litres per metre quadrat que
van caure a la capital de la Garrotxa diumenge.

LA DATA

30.04.96
és el dia en què a la zona de Can Xel,
al municipi de Santa Pau, es va registrar un tornado.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona