Medi ambient

Una tempesta de vent i pedra desperta Olot i Santa Pau

Arbres arrencats de soca-rel, tendals destrossats, baixos inundats i almenys dotze hores sense subministrament elèctric són algunes de les conseqüències de la forta pluja a la Garrotxa

Una intensa tempesta d'aigua, vent i pedra va posar ahir a la matinada el punt i final de l'estiu a Olot i a Santa Pau. Cap a les 3.45 h i en només mitja hora, la tempesta havia arrencat arbres i pals de telèfon que, en caure, van aixafar tanques de cases i tendals i van quedar estesos enmig de les carreteres i camins. Baixos i garatges van quedar inundats, hi va haver talls en el subministrament elèctric i ple de fulles van quedar a terra. La telefonia fixa i la TDT també en van resultar afectades durant hores. Al matí, molta gent treia aigua dels baixos i fulles dels desaigües.

Tot i que la tempesta va caure amb força en aquestes poblacions, un dels trams més danyats va ser el de la carretera que les uneix. Al restaurant Els Ossos, no van poder obrir perquè no tenien llum, ja que fins les15.00 h no es va recuperar el servei elèctric, interromput cap a les 3.00 h. Durant tot el dia, cap a 100 operaris van haver de treballar a la zona per intentar solucionar-ne les avaries tot i que la pluja intermitent els va entorpir les tasques. “La línia està destrossada”, van explicar ahir a la tarda en el restaurant. Cent metres més enllà,a l'hostal Cal Fuster, també van notar els efectes de la força del vent, que se'ls va endur part del sostre de la cuina i, no gaire lluny, també els va destrossar el sostre d'un graner. Segons va explicar l'alcalde de Santa Pau, Pep Companys, l'accés a la Fageda d'en Jordà ha resultat molt malmès a causa dels arbres caiguts. A aquest indret, s'hi van traslladar els bombers –que durant la matinada van fer una quarantena de sortides–, els agents rurals i de la brigada municipal de Santa Pau. Segons l'alcalde, ahir l'important va ser restablir l'accés a les cases i que la gent pogués tornar a la normalitat. Per avui, Companys tenia previst avaluar els danys materials de la població.

A Olot, una de les zones més afectades van ser els paratges i els aiguamoixos de la Moixina, on també hi havia arbres arrencats de soca-rel. Veïns del Pla de Dalt van explicar que havien vist el carrer com si fos un riu. A Les Fonts, alguns veïns, a les 9.00 h encara tenien calamarsa als testos.

LA XIFRA

03h-04h
Entre les tres i les quatre la matinada ha estat
quan la tempesta ha escombrat les poblacions de la Garrotxa

LA FRASE

Sortosament ningú n'ha resultat afectat. Dilluns [avui] amb calma n'avaluarem els danys
Pep Companys
alcalde de santa pau

Les pluges més fortes han estat al Ripollès, Baix Empordà i la Garrotxa

Tot i que les tempestes van afectar totes les comarques gironines amb ben poques excepcions, va ser a la Garrotxa on la pluja va caure amb més força. A part dels aiguats de la nit, durant el dia també va continuar plovent, si bé amb menys intensitat. Segons les dades del Servei Meteorològic d'ahir al vespre, a Olot, durant tot el dia hi van caure cap a 82 l/m², i a Sant Pau de Segúries, 76,9 l/m². Aquest episodi també ha comportat una reducció dràstica de les temperatures, amb unes màximes que no van ser de gaire més de 20 graus.

Els Bombers van fer una seixantena de sortides

Els Bombers de la Generalitat van rebre una seixantena d'avisos durant la matinada de diumenge, a causa de les tempestes. La gran majoria de les sortides van ser a la Garrotxa, des d'on es van rebre una quarantena d'avisos per inundacions de baixos i zones d'esbarjo com el parc Espunya, i també per la caiguda d'arbres. Només a Olot hi va haver 3 sortides. A la resta de la demarcació, destaquen els 5 avisos al Pla de l'Estany, on tots menys un van ser a Banyoles. Les previsions meteorològiques indiquen una millora del temps per aquesta setmana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona