Medi ambient

L'aigua és un 52% més cara a Barcelona que a Lleida

Un estudi de l'Agència de l'Aigua mostra les grans diferències de preus per demarcacions

La factura a les comarques de Girona i Lleida és inferior a la mitjana

Els ciutadans de les comarques de Barcelona paguen, de mitjana, un 51,73% més per la factura de l'aigua que els ciutadans de la demarcació de Lleida. Les diferències no són tan grosses en les comarques de Girona i Tarragona però en tots dos casos el preu és inferior a la mitjana de Catalunya, segons dades del gener d'enguany recollides en l'informe de l'Observatori del Preu de l'Aigua, de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), empresa pública de la Generalitat.

Cada mes, cada família catalana paga de mitjana 19,51 euros per la factura de l'aigua, que inclou el preu del subministrament, el cànon de l'aigua, el servei de clavegueram i l'IVA. A les comarques de Barcelona, la factura de l'aigua comporta una despesa mitjana mensual de 20,59 euros; a la demarcació de Tarragona, la mitjana mensual és de 17,53 euros; a les comarques de Girona, és de 16,37, i a les de Lleida, de 13,57 euros.

L'estudi de l'ACA detalla que, de mitjana, en una llar catalana en què es consumeixen 12 metres cúbics d'aigua al mes, la factura per cada metre cúbic d'aigua (1.000 litres) és d'1,62 euros (subministrament, cànon, clavegueram i IVA). A la ciutat de Barcelona, per a aquests quatre conceptes, el preu unitari és de 1,849 euros.

Diferències extremes

En les dades de l'ACA actualitzades al gener d'aquest any no s'hi mostren els preus de la resta de municipis, però si fem servir les dades del 2009 del mateix Observatori del Preu de l'Aigua, es pot comprovar que en alguns municipis de Catalunya es paga 10 vegades més pel preu de l'aigua que en d'altres. En els casos extrems, els veïns de Camarasa (Noguera) paguen de mitjana 0,26 euros per metre cúbic d'aigua (subministrament i cànon, sense IVA) i els d'Ascó paguen 0,46 euros, en relació amb els de Brunyola (Selva), que en paguen 2,22, i els d'Olesa de Bonesvalls (Alt Penedès), que en paguen 2,12.

L'estudi indica que la diversitat de preus –corresponent bàsicament al preu de subministrament ja que el cànon és gairebé igual a tot Catalunya– s'explica per factors com “el cost d'oferir el servei que sovint va lligat a les pròpies característiques del municipi, com pot ser la orografia del terreny, la densitat de població o la proximitat amb l'origen del recurs”. Les diferències també són pels sistemes tarifaris de les subministradores i per la falta de control de les entitats locals i de la Generalitat.

L'estudi no fa esment a la necessitat de promoure la igualtat de preus de l'aigua a tot Catalunya com passa en altres serveis públics com l'electricitat, una possibilitat que en ocasions anteriors l'ACA havia defensat.

La factura de l'aigua s'ha apujat un 41,9% en set anys

En l'últim informe de l'Observatori del Preu de l'Aigua hi ha dos gràfics sobre l'evolució del preu de l'aigua entre els anys 2003 i 2010 prenent com a model el preu que es paga en una llar que consumeix 12 metres cúbics al mes. En el primer gràfic (vegeu la reproducció adjunta, part inferior del gràfic) es mostra que durant els últims set anys el preu de la factura de l'aigua (subministrament, cànon i IVA) ha augmentat un 41,92%, des dels 1,028 euros per metre cúbic del 2003 fins als 1,459 euros del 2010. Si a aquests conceptes només s'hagués aplicat l'augment de l'IPC, l'augment hauria estat del 21,49%. En el segon gràfic s'observa que la part de la factura de l'aigua que correspon al cànon de l'aigua ha augmentat un 92% en aquest període.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona