Medi ambient

Ordis fa els primers avenços com a municipi ecosostenible

El municipi va començar fa un any un projecte per ser sostenible energèticament en el termini de deu anys

A la tardor s'instal·larà un molí de vent i es treballa per construir una planta de biogàs

El municipi d'Ordis fa una mica més d'un any que es va implicar en un ambiciós projecte pilot per convertir-se en un poble ecosostenible energèticament. El full de ruta acaba el 2020. En els primers mesos s'ha fet un treball de camp que ha de permetre començar a veure projectes a mig termini. Un dels primers serà la instal·lació d'un innovador aerogenerador –similar al que hi ha a tocar de l'estació de Llançà– que permetrà produir energia per abastir les escoles públiques i la xarxa d'enllumenat. L'aparell tindrà una alçada aproximada de tres metres i es confia que es pugui instal·lar a la tardor. No serà la primera acció, ja que aquest passat hivern s'ha dotat la xarxa d'enllumenat d'un aparell que disminueix la potencia dels fanals a partir de les onze de la nit. “La gent no ho nota, però es disminueix considerablement la despesa”, ha explicat l'alcaldessa, Maria Crehuet, que es mostra especialment satisfeta amb el que s'ha fet en el primer any. “La veritat és que hem fet més del que em podia imaginar quan vam començar”, ha dit. Aquest treball ha estat possible amb la complicitat dels veïns, encara que, com reconeix l'alcaldessa, molta gent està a l'expectativa de veure com avança tot plegat. Es tracta d'anar trobant complicitats, i no només entre els veïns sinó a les administracions i en el teixit empresarial. De moment ja s'ha subscrit un conveni de suport tècnic amb Endesa, que s'afegeix a la llista de col·laboradors, on també hi ha la Diputació i la Fundació de l'Obra Social de la Caixa. En aquesta línia, Crehuet va aprofitar divendres la inauguració que es va fer a Figueres del gasoducte entre Serinyà i la capital de l'Alt Empordà –que també passa per Ordis– per parlar del projecte amb el director general d'Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat, Josep Canós. “Hem de sumar esforços perquè una idea que té ganes de poder-se materialitzar i que ens ha tocat a Ordis, pugui anar agafant cos”, ha comentat l'alcaldessa.

Auditoria energètica

Un dels treballs de camp que s'han fet és una auditoria energètica a 56 cases del poble –un 50% de les que hi ha– que ha permès conèixer la situació dels edificis i quines millores s'hi poden fer per tal de disminuir els seus consums energètics –actualment se n'estan elaborant els resultats–. S'han avaluat les principals pautes de consumm com ara els nivells d'aïllament, el sistema de calefacció, de climatització i de producció d'aigua calenta sanitària,l a il·luminació i els electrodomèstics.

Altres mesures divulgatives que s'han posat en marxa és una plana web amb el nom d'Ordis sostenible –també s'hi pot accedir a través del web municipal– en què es volen facilitar informacions tècniques, els avenços en el projecte i les subvencions i la forma de tramitar-les. Conscient que al poble no tothom és usuari habitual de les planes web informatives, també es vol publicar un butlletí en paper per poder fer arribar la mateixa informació a totes les cases.

Una o més plantes de biogàs

Una de les actuacions més ambicioses que es vol afrontar dins el projecte de poble ecosostenible és implantar una planta de biogàs. Aquest any l'alcaldessa ha fet un viatge a Alemanya per veure el funcionament i la gestió d'una instal·lació d'aquest tipus, situada en un medi agrícola i ramader. Tot i que ja s'ha començat a posar fil a l'agulla, en aquests moments encara no s'ha concretat en quins terrenys s'instal·larà, ni quin tipus de gestió se'n farà.

L'existència de set explotacions ramaderes al terme municipal d'Ordis permet promoure una o vàries plantes de biogàs, equipament fins ara inèdit a la comarca, que milloraran també la gestió dels residus. Que en sigui una o se n'implantin més d'una dependrà de l'acord entre els ramaders i de les actuacions privades que es duguin a terme.

Segons els càlculs dels tècnics, es proposa el tractament de 23.000 tones de residus ramaders per any i una potència nominal instal·lada de 800 kWp, amb un estalvi de 153,2 t CO2 eq. l'any.

El full de ruta per als propers deu anys

L'Ajuntament d'Ordis es compromet a reduir l'any 2020 en 821,31 t CO2 eq. les emissions de gasos d'efecte hivernacle en relació a les de l'any 2005, aconseguint així una reducció del 29,84%, que compleix amb escreix l'objectiu del 20% de les emissions establert en el pacte europeu d'alcaldes i alcaldesses. El full de ruta que traça el camí a seguir per als propers deu anys va ser aprovat pel consistori el passat mes de gener i porta per títol Pla d'acció per a l'energia sostenible. Entre els objectius fixats hi ha: incrementar l'eficiència i la coherència de l'acció municipal en matèria de canvi climàtic; reduir les emissions municipals de gasos d'efecte hivernacle com a mínim un 20%; aconseguir un 20% de l'eficiència energètica en el consum municipal; disposar d'una quota del 20% de fonts d'energies renovables en els sistemes energètics; i promoure la participació de tots els agents municipals, com a resultat de la promoció i sensibilització efectuada per l'Ajuntament mateix.

En relació a les emissions de gasos, el transport particular representa el 35,2% i és el sector que té un pes més important en el global de les emissions municipals. En aquest sentit, l'Ajuntament d'Ordis ha de realitzar accions per la disminució d'emissions derivades del consum de combustibles líquids del sector.

A més d'aquesta, en el pla d'acció per a l'energia sostenible s'inclouen altres actuacions: millorar l'eficiència de l'enllumenat en equipaments; instal·lar sistemes d'energia solar en els edificis municipals i calderes de biomassa en els centres educatius; substituir les làmpades de vapor de mercuri per d'altres de vapor de sodi o d'alt rendiment, el 100% de les bombetes d'incandescència per bombetes de baix consum a les llars i els aparells domèstics i equips de climatització per altres d'energèticament eficients; crear la xarxa solar municipal; llogar cobertes per a instal·lacions fotovoltaiques; implantar l'energia biogàs per produir electricitat i aprofitar la calor; i incorporar criteris de sostenibilitat en el planejament urbanístic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona