Medi ambient

MEDI AMBIENT

Barbs en lloc de carpes, a l'estany de Banyoles

Introdueixen a la zona lacustre els primers exemplars de les espècies autòctones que han d'anar substituint les que es consideren foranes

El Consorci de l'Estany ha començat la repoblació d'espècies autòctones a la zona lacustre de l'estany de Banyoles. La primera intervenció s'està fent a l'estanyol del Vilar (Porqueres) i en una bassa de la Draga (Banyoles) amb barbs de muntanya i bagres procedents del riu Terri. A partir de la tardor es farà la mateixa operació a l'estany. Aquestes espècies –pràcticament desaparegudes de la zona– substitueixen els peixos més comuns de les últimes dècades a l'estany, com són la carpa, la perca americana (black bass) i el peix sol, considerats exòtics. De moment ja s'han introduït a l'estanyol uns 1.200 exemplars de barbs de muntanya i bagra. Això és aproximadament el 10% del total que es preveu posar a l'àrea de l'estany en els pròxims mesos.

La repoblació forma part del projecte Estany –finançat amb un programa Life Natura de la UE–, iniciat l'any passat, que té com a objectiu retirar les espècies foranes de fauna i flora i recuperar les pròpies del territori. A l'estanyol del Vilar ja només hi queden un 3% dels peixos exòtics que hi havia fa tot just uns mesos, després d'haver retirat 435 exemplars de black bass, 233 de carpa i 176 de peix sol. D'altra banda, a l'estany fins ara la captura ha fet reduir prop del 40% la població de les principals espècies exòtiques.

“Per pescar, no és el mateix”

Els responsables del consorci afirmen que el canvi d'espècies s'ha consensuat amb els pescadors. El president de l'Associació de Pescadors Esportius del Pla de l'Estany, Enric Heras, ho matisa; “No vam trobar bé que retiressin les carpes, però en veure que no hi havia res a fer ens hi hem hagut de resignar”, va manifestar ahir. Escèptic sobre l'adaptació del barb i la bagra a l'estanyol del Vilar –“per anar bé n'hi haurien d'haver posat molts més, ja que només un percentatge sobreviu”–, Heras considera que el pescador gaudeix més capturant exemplars de mides notables, com són les carpes, que no pas amb peixos petits, com solen ser els barbs de muntanya. A l'estanyol del Vilar es fan tres concursos a l'any. El que reuneix més pescadors és el de la Mare de Déu d'Agost.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona