Medi ambient

Aigua a vessar

Les quantitats emmagatzemades garanteixen un any i mig d'aigua

Els embassaments de Sau i Susqueda superen el nivell més alt registrat abans

Mantindran el rendiment de la planta en un 10%

Les últimes pluges que han caigut aquesta setmana han incrementat les reserves d'aigua als embassaments, fins a registrar nivells històrics, concretament als pantans de Sau i Susqueda, amb 160,41 hectòmetres cúbics i 239 hectòmetres cúbics, respectivament. Volums semblants, tot i que per sota dels actuals, es van registrar el 1982, amb 137 i 233 hectòmetres cúbics respectivament. A causa de la pluja, l'embassament de Susqueda va sobreeixir dimecres i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va optar per desembassar aigua fins divendres, conjuntament amb el de Sau. Tots dos embassaments formen part del sistema Ter-Llobregat, que amb el de la Baells, la Llosa del Cavall i el de Sant Ponç subministren aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona.

En total, el volum d'aigua enregistrat al sistema Ter-Llobregat és de 583 hectòmetres cúbics, una quantitat només superada en diversos períodes dels anys 2004 i 2010, segons les dades de l'ACA. L'increment en aquests dies de pluja, entre el 12 i el 16 de març, ha estat de 106 hectòmetres cúbics, gairebé la capacitat que té l'embassament de la Baells.

Aigua per un any i mig

A hores d'ara, els embassaments ranegen el 95% de la seva capacitat, tenint en compte que tot just abans de l'episodi de pluges el percentatge era de 80,5%. Aquesta quantitat podia haver fet augmentar la producció d'aigua potable a la dessaladora d'El Prat, ja que l'ACA fixa en un 80% el límit en què s'han de trobar els embassaments per incrementar el rendiment de la planta. Tanmateix, es calcula, segons fonts de l'ACA, que es mantindrà la producció en el 10% aquest estiu, ja que les reserves emmagatzemades als embassaments són suficients per garantir el subministrament els pròxims 18 mesos.

Alliberar aigua

El volum d'aigua d'aquestes últimes pluges també ha provocat xifres importants pel que fa als desembassaments d'aigua als pantans de Sau i Susqueda, amb la finalitat de disposar de més capacitat d'emmagatzematge i així poder assumir més aigua de pluja. A Susqueda s'alliberaven, divendres, 210 metres cúbics per segon i a Sau, 138 metres cúbics per segon, 108 dels quals es desembassaven des de la capçalera. A tall d'exemple, dimecres un petit torrent que habitualment és sec aportava fins a 500 metres cúbics d'aigua per segon a Susqueda. El desembassament va arribar a ser de 400 metres cúbics per segon.

A causa dels volums d'aigua acumulats a tots dos embassaments, fonts de l'ACA van assenyalar, divendres, que es mantindrien els desembassaments d'aigua el cap de setmana. Aquestes actuacions ja van començar
dimecres, el mateix dia que Susqueda sobreeixia i atreia la visita de molts curiosos.

I ara el desglaç, tot i que no serà abundant

Els embassaments també reben l'aigua del desglaç de la neu acumulada als Pirineus. És el cas de la Baells, que pot augmentar la capacitat amb el desglaç del Pirineu gironí. Amb tot, els nivells no seran excepcionals perquè, tot i que hi ha neu nova acumulada a la muntanya, les quantitats no són excepcionals i no faran variar massa els nivells dels embassaments, segons expliquen fonts de l'ACA. El fantasma de la sequera queda gairebé allunyat gràcies en part a les aportacions extres de 60 hectòmetres cúbics que pot aportar la dessaladora. El 2010 va ser un any bo pel que fa a l'aigua acumulada als pantans i tot sembla indicar que aquest 2011 també ho serà. Cal recordar, però, que solament fa tres anys que Catalunya va viure el pitjor període de la sequera, que va obligar a portar vaixells carregats d'aigua potable fins al port de Barcelona per abastir d'aigua la població. La sequera ja havia arrencat el 2005 quan es va haver de redactar el primer decret de sequera per regular els usos de l'aigua. Llavors els pantans havien passat del 94 per cent al 44 per cent de capacitat. El 2008 van arribar a baixar al 20,5 per cent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona