Medi ambient

EL PRAT DE LLOBREGAT

El CRAM fa un pas més per defensar la fauna marina

La fundació inaugura el nou centre de recuperació al parc litoral, en substitució de la seu de Premià de Mar

Ara es proposa ser un referent europeu en la gestió de crisis mediambientals

El president de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM), Ferran Alegre, agraïa ahir a Premià de Mar que hagi “ajudat a fer créixer” la institució des del 1996, alhora que s'enorgullia de poder disposar al Prat d'unes instal·lacions “magnífiques, que són un referent europeu”. I és que el CRAM va inaugurar ahir les noves instal·lacions al parc litoral del Prat, gràcies al conveni entre el consistori i Aena, que li permeten fer un pas endavant en la conservació i el tractament de cetacis, tortugues i aus marines. La nova seu –que ocupa una part de l'antic camp del Reial Club de Golf del Prat– és una instal·lació capdavantera a la Mediterrània gràcies a un recinte de 18.000 metres quadrats i una inversió de l'Estat de 6 milions d'euros. Des d'ara, el CRAM es proposa ser un referent europeu en la gestió de crisis mediambientals, com ara epidèmies, vessaments de petroli o altres marees tòxiques, tot desenvolupant projectes i protocols d'actuació que posin en perill la fauna marina.

Tres edificis

El nou centre del CRAM està estructurat en tres edificis. La clínica disposa d'unes instal·lacions úniques a tot Europa –amb raigs X, ecògrafs i sales d'operacions–, que poden estar operatives a qualsevol hora durant tot l'any davant de qualsevol contingència en tot el litoral català. L'edifici d'investigació permetrà al CRAM ser un centre especialitzat en biologia i veterinària a Catalunya, gràcies als estudis post mortem que es faran als animals que no s'han pogut salvar. L'edifici educatiu facilitarà que més de 100.000 persones puguin veure el CRAM, amb visites guiades i adaptades a cada edat. Avui mateix es fa una jornada de portes obertes, que es repetirà el 26 i el 27 de març, i els dies 2, 3 i 9 d'abril.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, es va comprometre a treballar per protegir el 10 per cent dels hàbitats marins del país, i va mostrar satisfacció per la “col·laboració eficaç” entre les administracions per fer realitat aquest projecte. Es va entendre tot el que va explicar l'alcalde del Prat, Lluís Tejedor, sobre el fet que abans la ciutat tenia “passius injustos” –en clara referència al club de golf i l'ús privatiu que feia de la zona i el litoral– i que ara gaudeix “d'actius de referència”, que són positius i ajuden a crear autoestima. Per Tejedor, l'arribada del CRAM encaixa amb el model de litoral del municipi, on es conjuga la implantació d'equipaments amb la preservació de la diversitat del delta.

LA XIFRA

6
milions
ha costat la nova seu de 18.000 m² del CRAM al Prat, que té tres edificis: la clínica i els d'investigació i educació.

Tortugues en captivitat, el repte

C.A.F.

El president de la fundació CRAM, Ferran Alegre, explicava ahir que un dels reptes de la institució és el projecte de reproducció de tortugues marines en captivitat. Aquesta experiència es va començar ara fa tres anys i considera que encara en falten tres més per completar-la. Fins ara s'ha fet un estudi del sistema reproductor de la tortuga babaua –caretta caretta, científicament–; s'han estudiat mètodes senzills i no invasius per a l'extracció i l'emmagatzematge de semen dels mascles, i s'han fet diverses ecografies, anàlisis hormonals i citologies per conèixer el cicles adequats per fer la inseminació artificial. El repte, a partir d'ara, és fer la inseminació; descobrir tècniques per afavorir que pongui ous, i la incubació, el naixement i el control de les tortugues fins al seu alliberament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona