Medi ambient

meteorologia

La llevantada passa amb pluges abundants però sense danys destacats

La mala mar va ser una de les principals conseqüències del temporal

Els bombers van fer poques sortides i les pluges van ser més fortes a l'interior

La llevantada anunciada per ahir a Catalunya va passar per les comarques gironines deixant un temporal marítim i grans quantitats de pluja. Durant tot el dia va estar plovent sense parar gairebé arreu però la intensitat va ser sempre moderada. Això va facilitar no haver de lamentar grans inundacions o danys materials i personals, i els bombers van haver de fer sortides només per casos puntuals sense excessiva importància. En total, van rebre uns deu avisos, entre els quals n'hi havia de petites inundacions a Amer i Santa Coloma de Farners, i del risc per la caiguda d'elements de façanes a Torroella de Montgrí, Figueres i Palamós.

El temporal marítim no va comportar conseqüències importants més enllà que les onades entressin terra endins en punts ja conflictius; per exemple, a Griells, a l'Estartit, on l'alcalde Josep Maria Rufí va explicar que, com passa en totes les llevantades, després s'ha d'obrir la platja perquè l'aigua desguassi. Des de Blanes, en canvi, van informar que el temporal no havia afectat el passeig de s'Abanell. A Palamós, l'alcaldessa Maria Teresa Ferrés va explicar que es va haver de tallar el vial del port per precaució, perquè amb els temporals les onades poden llançar pedres a la carretera.

Les pluges, a l'interior

Pel que fa a les precipitacions, les comarques d'interior van ser les que van registrar xifres més elevades. Sobretot a la Selva, on segons les dades del vespre del Servei Meteorològic de Catalunya, a Anglès hi havien caigut 92 litres per metre quadrat. A Vilobí en van ser 54, a la Vall d'en Bas, 64 i a Olot, 50. A Girona havien comptabilitzat 33 litres, mentre que a Vilablareix en van ser 47 i a Banyoles, 58. Cap a la costa les precipitacions van ser més reduïdes durant el dia: 24 litres per metre quadrat, a Castell d'Aro; 43, a la Bisbal d'Empordà; 39, a Torroella de Montgrí; 29, a Torroella de Fluvià, i 37, a Roses. Les pluges van ser constants durant el dia i això va evitar aiguats. Els rius, per exemple, van començar a augmentar de cabal a partir del migdia i la Tordera era la que anava més plena, amb gairebé 60 metres cúbics per segon avançada la tarda. El Ter en portava només 8 a Torroella i el Fluvià, 3,6 a Garrigàs.

A la resta de Catalunya, van ser les comarques del sud les més afectades pel temporal i a Vandellós es van superar els 170 litres. Tampoc va haver-hi danys importants.

LES XIFRES

92
litres per metre quadrat
van caure ahir fins al vespre a Anglès, l'estació que va registrar pluges més fortes.
4,5
metres
va ser el màxim a què van arribar les onades davant de Blanes però no van provocar danys.

Molts actes de carnaval aplaçats o canviats de lloc

Aquest cap de setmana molts municipis tenen encara els actes principals del carnaval. Les pluges d'ahir van obligar a aplaçar o canviar de lloc la majoria d'actes previstos, sobretot les rues de carrosses i comparses. És el cas d'Olot, que divendres ja va anunciar que traslladava la rua avui a la tarda. En altres casos, les han aplaçat fins la setmana que ve. A la Bisbal d'Empordà i Torroella de Montgrí, per exemple, s'ha decidit traslladar-la a la setmana que ve. En canvi, les activitats previstes a cobert, com ara balls i concerts, sí que es van mantenir. A Anglès, en canvi, van decidir celebrar la cercavila dins el pavelló, on es van concentrar tots els actes. A Albons, l'arrossada que dimarts ja s'havia anul·lat per la pluja es va haver de tornar a suspendre, i es farà el cap de setmana que ve. La fira de la Caça i la Pesca de Cassà va mantenir molts dels actes, passant-los a la nau polivalent, però es va haver de suspendre la mostra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona