Medi ambient

Una gravera de Torroella de Fluvià, premiada a Europa

S'ha guardonat l'empresa Àrids Curanta per restaurar la seva explotació en un llac amb vegetació de ribera

Fins no fa gaires anys, a l'alçada de Torroella de Fluvià, el riu formava un meandre. Això ocasionava inundacions als terrenys més propers i fins i tot al poble, i la Generalitat va decidir actuar-hi canalitzant el riu perquè passés recte en direcció a mar. L'ACA va començar el projecte el 1997 i l'empresa Àrids Curanta –situada just al costat del meandre– va obtenir el permís per extreure'n els recursos al·luvials. El 1999 va començar l'explotació amb un projecte de restauració, que ara està donant els seus fruits.

L'empresa va guanyar el 2009 el premi nacional de restauració de la Federació d'Àrids de l'Estat Espanyol i l'any passat van atorgar-li el guardó a la millor pràctica de restauració ambiental en la categoria de pimes, dins els premis europeus de desenvolupament sostenible.

El projecte consisteix en la creació d'un llac en bona part de l'espai que ocupa la gravera amb una illa central on s'accedirà amb un pont, i la plantació de vegetació autòctona i de bosc de ribera. Segons Joaquim Roca, gerent d'Àrids Curanta, “aquesta restauració integrada va ser un salt qualitatiu per al sector i, a més, vam fer la zona compatible amb la Xarxa Natura 2000, demostrant que les coses es poden fer bé”. De fet, quan tota l'explotació s'hagi acabat i el projecte estigui acabat, cap al 2014, a les 34 hectàrees que la formen hi haurà tres ambients recreats: el de llac natural, el de bosc de ribera i el de zona de graves, ja que es deixarà una part sense explotar perquè s'hi desenvolupi la biodiversitat pròpia d'aquests espais.

El llac s'omple de manera natural amb la capa freàtica del riu. Segons tots els controls que fan cada any, la seva construcció no ha afectat els pous propers i la qualitat de l'aigua és excel·lent.

LA XIFRA

34
hectàrees
és el que fa tota l'explotació de la gravera, situada a l'antic meandre del Fluvià.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona