Medi ambient

La contra

Una realitat incòmoda, al Darder

Els fenòmens naturals a la zona de l'estany de Banyoles que els científics associen al canvi climàtic es descriuen en una exposició itinerant que s'ha obert aquest cap de setmana

Amb l'objectiu de sensibilitzar els ciutadans sobre el canvi climàtic i els seus efectes i proposar petites accions del dia a dia que el combatin, l'Escola de Natura de Banyoles i l'equip de disseny Espai Cúbica han muntat El cost del benestar. Efectes del canvi climàtic a la conca lacustre, una exposició que aquest cap de setmana s'ha inaugurat al Museu Darder de Banyoles. En la mostra –la comissària de la qual és la pedagoga Marta Besalú– es tracta del canvi climàtic en l'àmbit planetari però es posa l'accent en els efectes que ja es noten al Pla de l'Estany, una circumstància que la fa especialment atractiu per al públic local. Per als escolars de segon cicle de primària i per als d'ESO s'hi han organitzat visites guiades.

L'explicació sobre els fenòmens que s'estan registrant a la zona de Banyoles i que els experts vinculen a l'escalfament global i al canvi climàtic es mostra en un audiovisual. S'hi combinen dades científiques, aportades pel físic Jordi Colomer, del grup de física ambiental de la UdG (la temperatura de l'aire ha augmentat cinc graus en quatre dècades i la de l'aigua de l'estany ha pujat un grau cada dècada des de 1970, o les pluges d'estiu s'han reduït en un 15 %, per exemple) amb comentaris de gent del carrer, basats en les seves sensacions. Es lamenten que ja no fa tant de fred com abans, que temps enrere plovia més, que han desaparegut les primaveres i les tardors... Això últim, que es podria atribuir simplement a una impressió subjectiva, es corrobora amb dades tangibles que permeten deduir als científics que, en qüestió de pocs anys, l'estiu s'ha estès a tot el maig i a tot el setembre, en detriment de les èpoques de transició entre l'estiu i l'hivern i l'inrevés. I malgrat saber tot això, en el seu comportament diari la gent posa en perill l'entorn natural del qual estan tan orgullosos, s'adverteix. La reducció de l'ús dels vehicles de motor privat, consumir l'indispensable i prou, reciclar; comprar productes locals... són els consells que es donen tant per combatre en concret l'escalfament global com per reduir el desgast a què estem sotmetent el planeta.

L'itinerari comença en una sala dedicada a explicar, en termes genèrics, els fenòmens de l'escalfament global i l'efecte hivernacle. A l'espai següent es repassa la riquesa natural de la comarca en flora i fauna. En els dos casos, la instal·lació convida el visitant a participar-hi, a base de peces que es poden moure com si fossin un trencaclosques o elements per manipular. Després de veure l'audiovisual, el visitant es troba en un quart espai on s'ha de plantejar les petites accions del dia a dia per evitar el deteriorament de l'entorn.

Després del Darder –on es pot veure els caps de setmana fins al 16 de febrer, i entre setmana per a grups organitzats–, El cost del benestar... anirà a Fontcoberta (Espai Jove, del 23 de febrer al 6 de març), Esponellà (Cal Baró, del 16 de març al 3 d'abril), Cornellà del Terri (casal d'avis, del 22 al 26 d'abril) i Porqueres (centre cívic, del 9 al 22 de maig).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona