Medi ambient

Passejar i collir bolets per mantenir el bosc a Setcases

La Generalitat fa un procés participatiu sobre la gestió de la muntanya de Sant Miquel

És el primer al país d'aquestes característiques i està motivat per unes tales polèmiques als Carboners

Les activitats tradicionals com recollir bolets, dur a pasturar els ramats, passejar pel bosc o, per posar només un altre exemple, recollir herbes remeieres, són fonamentals per al manteniment de la muntanya de Sant Miquel de Setcases, d'un alt valor ecològic i que ha estat objecte de controvèrsia per unes tales de pins al bosc dels Carboners. Aquesta és una de les principals aportacions del procés participatiu que ha dut a terme el Departament de Medi Ambient i la secretaria de Relacions Institucionals i Participació, el primer al país quant a la gestió d'un espai públic. Aquesta muntanya, que ocupa bona part del municipi de Setcases, és de titularitat pública.

A part d'apostar per la pervivència de les activitats tradicionals del municipi, el grup també ha reclamat el suport de la població local en la preservació de l'espai natural.

La muntanya de Sant Miquel de Setcases té espais de boscos madurs que representen unes de les poques mostres que hi ha a tot el Pirineu. Els participants han reconegut que la preservació d'aquesta muntanya és important des del punt de vista social, ambiental i econòmic. En aquest sentit, han considerat que la zona de la capçalera del riu Ter és un element que té importància en si mateix i per la biodiversitat de la zona. I és que aquesta capçalera regula hídricament la zona i és una reserva hidrològica cabdal. Per això, aposten per conservar en bon estat les comunitats vegetals que hi ha. Respecte a la capçalera del Ter, la muntanya de Sant Miquel és important per a la regulació hidrològica, per a la protecció de les poblacions humanes de riscos com les allaus o les esllavissades i per reduir l'erosió del sòl. Per tot això, el grup del procés participatiu ha apostat per una acurada explotació forestal i per un turisme –un dels motors de la vall– respectuós amb l'entorn. Així mateix, ha remarcat la importància dels prats i les pastures com a jardins del Pirineu.

LA XIFRA

3,8
és el nombre d'hectàrees de la muntanya de Sant Miquel,
més de tres quartes parts del municipi de Setcases.

LA DATA

23.09.08
És la data en què
es van fer públiques les presumptes tales il·legals de pi negre al bosc dels Carboners.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona