Medi ambient

medi ambient

A Riudaura fa set anys que senten pudors perquè no es fa la depuradora

L'Ajuntament no entén per què ara han d'esperar fins al 2015 per tenir-la feta

El consistori recull informació per demanar la intercessió del Síndic

A Riudaura, els veïns, sobretot els que viuen més a prop de la riera del mateix nom, fa molt de temps que han de suportar la pudor de les aigües fecals. Paradoxalment, però, fa set anys que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) té fet el projecte de la depuradora i fins i tot està publicat al Diari oficial de la Generalitat, però l'obra no està feta i ningú no els sap explicar per què. L'alcaldessa, Eulàlia Massana, explica que els tràmits es van iniciar el 2001 i que el 2003 el DOG va publicar el projecte. Segons ella, fins ara i després de molts intents per intentar saber per què no s'ha fet encara, només se'ls ha dit que l'Ajuntament havia presentat una al·legació al projecte o bé que l'obra està inclosa en el PSARU del 2015. Massana, però, diu que l'anterior alcaldessa li ha explicat que no es va fer cap al·legació, sinó només una observació perquè per l'orografia de Riudaura es creia més oportú no fer una estació per bombament. Quant a la inclusió en el PSARU del 2015, l'alcaldessa recorda que ja estaven en el PSARU del 2007 i en el del 2011; per tant, i sempre segons ella, això no els és cap garantia que l'obra es faci ni justifica el retard que els afecta injustament, ja que Riudaura és l'únic municipi –no pas nucli de població– que no té depuradora a la comarca de la Garrotxa.

Per tot això, ara l'Ajuntament està recollint la documentació de tots els tràmits que ha realitzat i de totes les gestions per determinar el perquè del retard, per fer-lo arribar a l'ACA, al Síndic de Greuges i a totes les administracions que calgui per intentar que la depuradora nova es faci realitat abans del 2015.

Provisionalment i amb els ajuts que ha pogut anar aconseguint, el consistori va construir primer un tram de canalització de les aigües brutes fins al sector fluvial de sota l'església, però aquest és un dels atractius del poble i un dels punts més estimats pels veïns. Posteriorment, va fer un segon tram de canalització fins al molí de Can Deu, els propietaris del qual són els que ara més senten les pudors.

L'alcaldessa recorda que la problemàtica és especialment dura els mesos d'estiu, en què la riera de Riudaura porta poca aigua. Això comporta que s'estanqui al punt on hi ha l'abocament i que causi pudors. Eulàlia Massana hi afegeix que, a part de les molèsties a les persones, aquesta situació degrada el riu, el seu entorn i els animals que hi viuen.

LES XIFRES

7
són els anys
que fa que Riudaura té projecte de depuradora. Va ser publicat al DOG, però no hi ha data per a l'inici de les obres.
450
és el nombre d'habitants
d'aquest poble de la comarca de la Garrotxa, que a l'estiu puja fins als 500.

Abocaments a Sant Joan de les Abadesses

L'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses ha començat les obres per eliminar un dels punts detectats per l'ACA d'abocaments incontrolats a la llera del riu Ter de residus provinents de la xarxa de clavegueres. L'obra consisteix en la instal·lació d'una canonada de sanejament i d'un pou de bombament per superar els desnivells. D'aquesta manera els residus que fins ara s'abocaven al riu, ara aniran a la xarxa general de sanejament. Es tracta d'una actuació que suposarà una millora mediambiental, de salut pública i que servirà per deixar de pagar les multes que anualment l'Ajuntament havia de pagar a la Generalitat per aquests abocaments. L'obra durarà un mes i està finançada pel FEIL.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona