Medi ambient

Front institucional enfront del ramal selvatà de la MAT

Govern, Diputació, els consells de la Selva i el Gironès i dotze municipis insten a minimitzar-ne l’impacte

La plataforma No a la MAT Selva aplega 1.500 firmes contra el projecte

La Generalitat, la Diputació, els consells comarcals de la Selva i el Gironès i dotze consistoris –els de Riudarenes, Santa Coloma de Farners, Vidreres, Maçanet de la Selva, Sils, Vilobí d’Onyar, Riudellots de la Selva, Caldes de Malavella, Fornells de la Selva, Aiguaviva, Vilablareix i Bescanó– van presentar ahir una al·legació conjunta al ramal previst de la línia elèctrica de molt alta tensió (MAT) per connectar-la amb Santa Coloma de Farners i Riudarenes amb un traçat aeri de 17 quilòmetres sobre el massís de les Guilleries. Parteixen del rebuig a les dimensions del projecte, al Parlament, i també per part del govern –amb un informe desfavorable– i de les institucions del territori, però sabent que arran de l’aplicació de l’article 155 la Generalitat té veu, però no pas vot ni dret de vet, la proposta reclama “que s’aprofundeixi en els treballs tècnics que ha dut a terme la taula de treball per trobar la millor solució per reforçar el subministrament elèctric al sud de Girona”, tot analitzant i justificant les necessitats energètiques en un nou escenari que aposta per les renovables i instal·lacions més petites d’autoconsum.

L’Estat, però, manté el projecte dins de la planificació energètica per al període 2021-2026. Defensa que hi ha declaració d’impacte ambiental favorable del 2013 i, a més, no hi ha alternatives “viables”. Però l’aliança institucional insisteix que en el marc de la taula de treball, amb Red Eléctrica i Endesa, però també el Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient (CILMA) de la Diputació poden trobar un nou “consens”, que va reivindicar el president de l’ens de la Diputació, Sergi Mir.

El secretari d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer, va subratllar que “l’actual proposta no és la solució”. Per la seva part, el delegat de la Generalitat, Pere Vila, va insistir que “l’objectiu és que tinguem energia, però amb una solució que tothom se senti seva”.

L’oposició de No a la MAT

La plataforma No a la MAT Selva va anunciar ahir que ha recollit més de 1.500 adhesions que sumaran a les presentades per particulars, entitats ecologistes i les administracions contra la infraestructura. I dilluns, després d’una reunió amb el subdirector estatal d’Energia Elèctrica, Carlos Redondo, agraïen que els haguessin escoltat després de quinze anys de lluita. Redondo els va instar a proposar una alternativa de consens des del territori.

LA XIFRA

1.500
adhesions
ha recollit la plataforma No a la MAT Selva a les al·legacions que s’oposen al ramal fins a Riudarenes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona