Medi ambient

Front comú per frenar les agressions urbanístiques al delta del Llobregat

Ecologistes, veïns i pagesos reclamen aturar les ampliacions del port i l’aeroport i les promocions de pisos

Fan un toc d’atenció pel parc agrari i els espais protegits

Clam d’entitats ecologistes, associacions ciutadanes i pagesos per protegir el delta del Llobregat que arriba poques setmanes després que la Comissió Europea hagi enviat una carta d’advertiment a l’Estat sobre aquest espai natural. Els col·lectius que donen suport a la reivindicació es van plantar ahir davant d’un solar de 19 hectàrees del Prat de Llobregat que havia tingut usos agraris, on està previst construir 1.260 pisos i un gran equipament metropolità que encara no té els usos definits. Mentre les màquines treballaven ja a l’espai, que forma part de l’àrea residencial estratègica Eixample Sud, les entitats van reclamar posar fre al creixement urbanístic i d’infraestructures en aquesta zona.

La portaveu de Zeroport, Maria Garcia, va qualificar d’“atemptat urbanístic” els plans d’ampliació del port i l’aeroport, que conflueixen a la zona del delta del Llobregat. “En un context de crisi global cal aturar els projectes incompatibles amb l’emergència climàtica”, va dir, i va instar les administracions a fer “actuacions decidides per protegir espais vitals per a la subsistència futura del país”. Per la portaveu de Zeroport, “no té cap sentit signar declaracions d’emergència climàtica si les administracions no actuen en conseqüència”.

Pagesos sense relleu

En la mateixa línia, Ángel Losada, de SOS Baix Llobregat, va advertir que “més formigó al delta del Llobregat tindrà conseqüències molt greus”, que el col·lectiu dels pagesos que treballen a la zona ja pateixen en primera persona, tal com va explicar Olivier Chantry, representant comarcal d’Unió de Pagesos. Va assegurar que ja els afecta de ple l’agressió a l’espai agrari per la pressió urbanística i el canvi climàtic, amb fenòmens com el Glòria, que va provocar la pèrdua de collites. “La pagesia està molt malament i falta el relleu generacional. És un repte important, perquè sense pagesia no hi haurà parc agrari”, va raonar, i va criticar la falta d’inversions en infraestructures necessàries que fan perillar el futur de l’agricultura. En aquest context va situar les crítiques dels pagesos de Gavà i Viladecans a l’ampliació de la zona d’especial protecció per a les aus, que asseguren que amenaça la seva subsistència. “És un fals conflicte perquè se senten desprotegits i creuen que els ocells importen més que els pagesos, però sense terrenys agrícoles no hi haurà aus, i necessitem suport per poder conviure amb la biodiversitat”, segons Chantry. “Els terrenys agrícoles no poder ser només matèria primera per requalificar”, va reblar.

José García, representant de Depana, va recordar que a la zona del delta del Llobregat ha desaparegut el 90% de la superfície protegida per a les aus, i va exigir l’aturada de tots els projectes que reduirien encara més aquesta xifra. Des del Prat, Marta Morató, de l’associació Ni Un Pam de Terra va voler desmuntar l’argumentació del consistori per aixecar nous pisos basant-se en el problema de l’habitatge, i va reclamar alternatives per fer compatibles el dret a l’habitatge amb la preservació del territori.

LA FRASE

No té cap sentit signar declaracions d’emergència climàtica si les administracions no actuen en conseqüència
Maria Garcia
portaveu de zeroport

LA XIFRA

1.260
pisos
està previst construir en un solar de 19 hectàrees que havia tingut usos agraris i que forma part de l’àrea residencial estratègica Eixample Sud del Prat de Llobregat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona