Medi ambient

Boixos de 150 anys per fer estris de cuina de qualitat

Un artesà de la fusta compra exemplars històrics morts per l’eruga

Evita així que s’hagin de destinar a llenya

L’eruga del boix ha mort exemplars de boixos de més de 150 anys. A la Garrotxa, n’hi ha diversos i, a part, n’hi ha molts també amb antiguitat remarcable, a l’entorn dels 80 anys. Aquests arbustos morts, normalment, es destinen a llenya. Cal tenir en compte, no obstant, que la fusta de boix és una de les més apreciades per fer estris de cuina, perquè no absorbeix l’oli, ni la humitat. A més, aquesta tipologia d’estris és molt difícil que es deteriorin si s’utilitzen, es netegen i es conserven amb cura.

L’artesà de la fusta de Santa Pau Joan Pineda ha localitzat aquests exemplars històrics i n’està salvant molts d’acabar cremant com a llenya.

Pineda explica que els boixos, a tot arreu de la Garrotxa, ja estan morts. “És el quart any des de l’arribada de l’eruga i, aquest any, nomes el 70 per cent dels boixos es poden aprofitar per fer articles de fusta. L’any vinent, només es podrà aprofitar un 30 per cent de la fusta i el 2022, ja no es podrà aprofitar res”, sentencia.

Per tant, i sempre segons ell, aquest any es l’últim per tallar i guardar la fusta per al futur. Per això, ara, ha tallat els boixos centenaris del mas Subiràs d’Olot, i ara ho fa amb els del puig del Pla de Dalt, també d’Olot. Pineda remarca que, amb bon criteri, els propietaris volen preservar aquesta fusta i que no quedi per a llenya. De fet, ell és qui els la compra i així, a part d’obtenir-ne un rendiment, tenen els boscos nets de la llenya sobrant dels boixos ja completament morts. I és que quan els boixos estan morts, s’inicia un procés d’assecatge del tronc per la part superior i que es va estenent cap a l’arrel, detalla Joan Pineda. Si es talla quan aquest procés s’ha iniciat i abans que les arrels es podreixin, s’obté una fusta de primeríssima qualitat per fer estris de cuina i ornamentals.

LA XIFRA

150
anys
d’antiguitat tenen els boixos més vells que l’artesà de la fusta de Santa Pau està tallant perquè no es perdin.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona