Medi ambient

Més de 150 tractors es mobilitzen al Delta per oposar-se a l’estratègia de deixar-lo retrocedir

Una segona marxa protesta entre Santa Bàrbara i Tortosa per la crisi de preus i contra la massificació eòlica

Més de 150 tractors i vehicles han fet una marxa lenta aquest dilluns al matí, des de la platja de la Marquesa fins a Deltebre i Sant Jaume d’Enveja. La protesta ha acabat amb el pont de Lo Passador ple de tractors. El sindicat rebutja l’estratègia de l’Estat de deixar retrocedir el Delta més de mig quilòmetre cada any, lamenta la inacció després del daltabaix que va provocar el temporal Gloria i alerta que el sector de l’arròs perd centenars d’hectàrees cada any. “La pagesia sense territori no té raó de ser, no podem fer cultiu dins de la mar i l’hem de defensar a capa i espasa”, ha dit Raül Arques, membre de la sectorial de l’arròs d’Unió de Pagesos. També desenes de tractors han protestat entre Santa Bàrbara i Tortosa.

A punt de complir-se un any des que els pagesos van sortir amb els tractors, després del Gloria, per demanar mesures urgents, la inacció de les administracions ha portat els agricultors del delta de l’Ebre a tornar a posar la defensa del territori i de l’espai deltaic al capdavant de la manifestació que s’ha celebrat aquest dilluns. “Més enllà de la pèrdua d’arrossars, que també, el Delta de l’Ebre se’n va a la nostra cara i les reunions amb el Ministeri no ens donen cap classe d’expectativa per protegir-lo. El Delta està molt tocat i molt malament i només preveuen deixar retrocedir 500 metres la línia marítim-terrestre”, ha denunciat Dani Forcadell, membre de la permanent d’Unió de Pagesos.

El sindicat adverteix que el govern espanyol treballa amb previsions que un 70% del Delta estigui cobert pel mar d’aquí set o vuit dècades, una estratègia que qualifiquen d’inadmissible”. “El nostre lema és ni un pam més enrere i tornem a estar aquí perquè la inacció és total. Hem de defensar el territori a capa i espasa i més clar no podem dir-ho ja”, ha afegit Raül Arques.

Per la seva banda, l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha agraït la manifestació d’UP i la lluita del sector primari per defensar el Delta perquè és la pagesia qui viu i pateix en primera línia els efectes d’aquesta regressió “sense precedents”, agreujada per “la inacció pública”. L’alcalde ha demanat a les administracions que deixin “de donar cops a l’espatlla i de fer arribar bones paraules”, per passar als fets. “El Delta no pot esperar més, estem en temps de descompte”, ha recordat.

A les Terres de l’Ebre s’han sumat a les protestes gairebé 200 tractors i una trentena de vehicles. La majoria s’ha sumat a l’itinerari de la Platja de la Marquesa i la resta al que ha sortit de la cooperativa de Santa Bàrbara, ha creuat Tortosa i ha acabat a la cooperativa Soldebre. Una tercera protesta que estava prevista a la zona de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre s’ha posposat per les dades epidemiològiques que hi ha en alguns municipis de la zona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona