Medi ambient

La municipalització de l’aigua a Girona, Salt i Sarrià va tard

El nou servei no estarà llest per al canvi d’any com sempre s’havia dit, i ara la idea és que comenci l’1 d’abril

S’argüeixen dues raons per al retard: l’alta complexitat tècnica i la voluntat d’incorporar-hi participació

Ja es va obligar Agissa a prestar el servei fins al nou contracte

La municipalització del servei d’aigua potable a Girona, Salt i Sarrià de Ter no serà aquest final d’any, com sempre s’havia dit, ja que el procés per canviar la gestió encara no està llest. Així ho va reconèixer dilluns durant el ple municipal de Girona el regidor de Sostenibilitat de la capital gironina, Martí Terés, a preguntes del PSC. Terés va explicar que encara s’estan acabant d’enllestir les propostes de reglament i de tarifes, i que, per tant, no es complirà amb “la data límit” que s’havien fixat del 31 de desembre, però va subratllar que el servei d’aigua estava garantit. En aquest sentit, va recordar que, quan l’octubre passat es va fer la rescissió del contracte de l’empresa mixta Agissa (Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter SA) perquè havia incomplert les seves obligacions, s’hi va incloure la clàusula que Agissa havia de continuar prestant el servei fins que hi hagués el nou contracte. De fet, des de fa més de tres anys que, arran de la intervenció judicial que investiga les presumptes irregularitats del soci privat majoritari (Girona SA), els tres ajuntaments són els que tenen el control d’Agissa i els que gestionen el servei d’aigua.

Preguntat ahir per aquest diari, Terés va concretar que “la hipòtesi” amb què es treballa és tancar tot el que queda pendent en els primers tres mesos del 2021 perquè el nou servei municipalitzat entri en servei l’1 d’abril. “La idea és no anar més enllà del primer trimestre”, va assenyalar Terés, deixant clar, però, que no hi ha un termini tancat, sinó que es tracta d’“un bon propòsit”.

Pel que fa als motius del retard, Terés va assenyalar sobretot dues raons. La primera és “l’elevada complexitat tècnica”. El regidor va recordar que a Terrassa es va trigar tres anys i aquí s’ha volgut fer en un. La segona, “la voluntat d’incorporar la participació en el procés”, ja que, va subratllar, es tenia clar que el fet de tenir uns terminis justos no havia de penalitzar la participació.

Què queda per fer

De les tres parts que formaran el plec del nou servei que, junt amb el canvi de fórmula de gestió, s’haurà d’aprovar en els plens municipals dels tres ajuntaments, només es té acabat del tot l’apartat de “projecte de servei”, mentre que s’estan encara acabant de fer tant el reglament com la tarifació. Terés va destacar en el ple de dilluns que les propostes de tots dos documents que duran a la Taula de l’Aigua estan “pràcticament enllestides”. Ahir va concretar que la idea és que es debatin en dues sessions de treball diferents de la Taula de l’Aigua, de les quals sortiran les propostes definitives que es portaran a la comissió d’estudi, que és l’espai tecnicopolític entre els tres ajuntaments, que és la que fa la validació final. Un cop validat tot, hi haurà l’aprovació inicial pels plens municipals i s’obrirà el període d’al·legacions. Un cop resoltes les al·legacions, cada ajuntament podrà fer l’aprovació definitiva. Terés diu que, amb l’objectiu d’enllestir-ho tot el primer trimestre, potser caldrà fer alguna aprovació mitjançant algun ple extraordinari.

Els ajuntaments s’havien fixat la data del 31 de desembre perquè era quan vencia el contracte d’Agissa, ara ja rescindit. Quan es va iniciar el procés per resoldre el contracte, es va dir que la intenció era accelerar la municipalització per fer-la coincidir amb la rescissió, però no s’hi va ser a temps. Llavors, fa dos mesos, es va dir que es continuava treballant amb la idea de fer-ho a final d’any, però tampoc no ha estat possible.

LA FRASE

La nostra hipòtesi de treball és tenir-ho tot tancat el primer trimestre, que no es vagi més enllà
Martí Terés
regidor de sostenibilitat de l’ajuntament de girona

S’estudiarà la possibilitat de crear una nova societat

El regidor de Sostenibilitat de Girona, Martí Terés, està pendent de rebre un informe d’intervenció que validaria la possibilitat de crear una nova societat per al nou servei. A l’octubre es va anunciar que la gestió es faria des de Tragirsa (l’empresa de la depuradora), perquè es creia que no podien crear una nova societat. “Si es pot, hem d’analitzar què ens convé més. N’hem parlat amb els treballadors i es decanten més per una nova societat”, explica Terés, que indica que la nova societat podria ocupar-se de tres activitats del cicle de l’aigua (abastament en alta, abastament en baixa i sanejament en baixa) i traslladar-hi més endavant el sanejament en alta, que és el que fa Tragirsa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona