Medi ambient

A Pals volen solució als incívics entorn de Ràdio Liberty

Salvem la Platja de Pals i el govern local demanen més control d’accessos i ‘botellons’, o bé tancar els edificis

La plataforma Salvem la Platja de Pals ha denunciat, els darrers dies, imatges de diverses conductes incíviques en alguns espais del litoral protegits dins del parc natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter. Hi sovinteja l’accés de motocicletes i ciclomotors fins a la platja, travessant la zona de dunes en recuperació, però també han documentat actes vandàlics i festes nocturnes de joves i adolescents a les instal·lacions abandonades de l’antiga Ràdio Liberty.

L’alcalde, Carles Pi, admet que el problema no és nou: “Són situacions que es repeteixen cada estiu, però aquest any ha empitjorat amb l’obertura d’un nou camí” que travessa l’àmbit, per part del parc natural. Tampoc critica la iniciativa, “perquè és positiu canalitzar el públic per un sender”, però troba a faltar més control o el tancament efectiu dels edificis de l’emissora.

Pau Bosch, portaveu de la plataforma, explica que, a més de les motos, caravanes i gossos deslligats que passen per la zona acordonada de dunes, les festes nocturnes suposen un perill. “Dins dels edificis hi ha forats de dipòsits soterranis al descobert, vidres trencats i qualsevol guspira o cigarreta mal apagada pot desencadenar un incendi”, alerta Bosch.

La plataforma demana més control policial a l’Ajuntament. Pi defensa que “es fa com es pot”, però amb pocs efectius per a un terme extens i “incapacitat material de ser a tot arreu a tota hora”. I diu que és un problema semblant al que tenen els agents rurals i els Mossos d’Esquadra.

Per tot plegat, l’alcalde diu que espera concretar data, aquest setembre, per a una reunió pendent amb la Generalitat i els responsables de Costes per prendre mesures immediates de seguretat –sobretot tancaments– i neteja i adequació de la zona i desbrossament per reduir el risc d’incendi. La reunió s’hauria d’haver produït a la primavera, però es va suspendre per l’estat d’alarma.

La plataforma vol protegir l’àmbit

El conveni signat entre l’Estat i la Generalitat abans del desmantellament de les antenes de l’emissora, el 2006, preveia que el govern català assumís la gestió de la finca, durant anys pendent d’una concessió privada que semblava que recauria en el projecte Aqvam, de la Fundació Mar.

Al juliol, però, JxCat i ERC van donar suport a una iniciativa dels Comuns al Parlament per desmantellar algunes de les antigues edificacions i renaturalitzar tot l’àmbit, un projecte que s’adiu més amb les reivindicacions de Salvem la Platja de Pals i SOS Costa Brava, que també defensen la posada en valor dels elements arqueològics i patrimonials que als anys seixanta van quedar inscrits dins del perímetre de les tanques de la instal·lació. El model que reivindiquen és el de la deconstrucció de la Pletera, al sud de l’Estartit, pocs quilòmetres al nord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona