Medi ambient

El ‘Glòria’, encara al Ter

Dos mesos després de la borrasca i el desbordament, les conseqüències encara són visibles en diferents trams del riu

Els treballs per netejar lleres i arreglar desperfectes queden condicionats pel coronavirus

Quan es compleixen dos mesos del Glòria i del desbordament del Ter, encara són visibles en molts trams d’aquest riu les conseqüències del pas de la borrasca. Un recorregut al llarg del Ter per les comarques gironines, des del seu naixement a Ulldeter fins a la desembocadura, a la Gola del Ter, posa en evidència l’impacte i els danys que es van generar a la llera i a les zones més properes. Troncs d’arbres morts, canyes i branques, juntament amb plàstics i restes d’objectes diversos encara són visibles, en espera que siguin retirats i mentrestant ofereixen, en alguns trams, una imatge desoladora. De totes maneres, tal com destaca el director del Consorci del Ter, Ponç Feliu, amb l’arribada de la primavera ja es veuen com tornen a brotar espècies d’arbres que semblaven morts i l’aspecte està canviant. En aquest mateix sentit i arran dels comentaris habituals que cal “netejar” els boscos que creixen al costat dels rius, Feliu recorda el paper important dels boscos de ribera, entre d’altres coses, perquè en cas d’avingudes aturen la velocitat de l’aigua i eviten una major erosió i impacte aigües avall. Una altra cosa són les canyes, espècie invasora que sí que considera convenient que es retirin.

Recorregut

En un dels trams alts del riu, al Ripollès, és on s’observa un dels punts amb més restes de branques i troncs acumulades, en alguns casos, a sobre el riu mateix, és la Farga de Bebié. És un dels punts que capten més l’atenció al tram alt, però la part més afectada és la del curs mitjà i baix del riu, per sota dels embassaments de Sau i Susqueda, que és on va tenir repercussió l’alliberament de l’aigua dels embassaments.

Dels pantans en avall

A la comarca de la Selva, algunes infraestructures a tocar del riu van quedar malmeses. Així, el Consorci de les Vies Verdes treballarà per reparar, fins al juny, el carril bici que uneix la Cellera de Ter i Anglès. Segons ha informat l’Ajuntament cellerenc, l’obra del pont de la riera d’Osor costarà 552.000 euros mentre que el tram de via entre la font de Can Pla i el Pont d’en Ribot en costarà 105.000 més. El consistori hi afegeix que es farà una plataforma paral·lela al pas de la via verda al Pasteral. Mentre durin les obres, hi ha un pas específic per a vianants per la C-63, marcat amb elements de formigó. D’altra banda, Endesa repara la carretera que du del Pasteral fins a l’embassament de Susqueda. Tot plegat fa que ja hagin aparegut alguns càlculs econòmics. Així, una primera estimació del Consorci de les Vies Verdes quantificava en més d’1.150.000 euros el cost que tindria reparar només totes aquestes rutes. En un altre tram, destaquen les obres per recuperar la connectivitat del riu amb la resclosa de la Pilastra.

Més avall, tot just fa una setmana van començar els treballs per reobrir la passera entre Flaçà i Sobrànigues amb l’aixecament d’una mota de terra per la banda de la riba esquerra del Ter. L’estructura d’aquesta passera va patir una esquerda durant la riuada i des de llavors està tancada a la circulació de vehicles i vianants.

La mota a Torroella

Ja més cap a la desembocadura del riu, destaquen les obres d’emergència que ja està realitzant l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per reparar la mota del Ter a Torroella de Montgrí, que avancen a bon ritme i pràcticament han arribat al seu equador. Malgrat el context derivat de la crisi pel coronavirus, aquesta, com d’altres actuacions d’emergència per fer front als desperfectes ocasionats pel temporal Glòria, es mantenen arreu del país atesa la seva urgència. No obstant això, se segueixen tots els protocols de seguretat necessaris per garantir la protecció dels operaris i evitar la propagació de la malaltia. En aquests moments ja estan col·locats els nous calaixos de les dues boques d’evacuació del rec del Molí i s’ha començat la construcció de l’escullera per refer la mota. Amb els nous calaixos es multiplicarà per 2,5 la capacitat d’evacuació del canal, la qual cosa comportarà una major seguretat en casos de pluges intenses. La col·locació dels calaixos ha estat molt laboriosa per les seves dimensions (7 en total, de 3,5x3,5x1,5 metres) i pes (12.300 kg). En l’operatiu es va utilitzar una grua de gran tonatge i personal especialitzat. En el cas de Torroella de Montgrí, aquesta actuació és urgent perquè l’esvoranc és un punt molt fràgil per on podria tornar a trencar el riu Ter en cas d’avinguda, la qual cosa ocasionaria una nova inundació.

Fins a 85 actuacions

De fet, només a la conca del Ter al seu pas per les comarques gironines, l’ACA té previst fer-hi 85 actuacions –vegeu gràfic superior– de les quals, pràcticament la meitat –51– són de neteja de lleres i estan pendents. Segons expliquen de l’ACA, durant l’emergència ja es van fer actuacions al Baix Ter per retirar arbres caiguts i vegetació que podia provocar danys en infraestructures i després del pas del Glòria es van fer una sèrie d’actuacions per retirar arbres caiguts i taps de vegetació a Anglès i la Cellera de Ter. En les darreres setmanes s’han iniciat actuacions a Hostalric, Torroella de Montgrí i a la Tallada d’Empordà, a més d’iniciar la retirada de troncs acumulats a l’embassament de Sau. Aquesta mateixa setmana s’han iniciat actuacions a la Garrotxa i l’objectiu és iniciar les actuacions en el curs alt dels rius (a prop d’on neixen) i anar baixant fins a la desembocadura, expliquen.

Amb relació a l’estat de les mesures arran del coronavirus, l’ACA avança que s’han d’analitzar ara mateix cas per cas amb cadascuna de les empreses encarregades dels treballs per veure si les obres poden dur-se a terme o s’han d’interrompre. Tot queda supeditat a les mesures que vagi definint el govern per fer front al coronavirus.

Inversió de 50 milions

A finals de mes passat l’ACA va anunciar que preveia destinar més de 50 milions per reparar els danys causats. Entre aquesta inversió hi ha 24 milions per adequar lleres i 7 milions per reparar danys en sistemes de sanejament. També s’invertiran 8 milions d’euros per reparar la captació de la dessalinitzadora de la Tordera. D’altra banda, la setmana passada l’ACA també va convocar una línia d’ajuts de 10 milions d’euros per reparar infraestructures d’abastament d’aigua gestionades pels ens locals danyades pel temporal. Fins al proper dia 10 d’abril, s’hi poden acollir els ens locals titulars del servei d’abastament d’aigua i els ens locals o agrupacions d’ens locals que prestin el servei de subministrament. L’import de la subvenció podrà assolir el 100% de la despesa, tot i que no es podrà atorgar més d’un milió d’euros per sol·licitud ni municipi. Les actuacions hauran d’haver estat executades entre el 20 de gener del 2020 i el 20 de gener del 2022.

LES DATES

21.1.2020
la borrasca
‘Glòria’ comença a impactar. L’episodi culmina el dia 24 amb el desbordament del Ter en alguns trams

LES XIFRES

10.4.2020
data
límit per presentar la sol·licitud d’ajut per reparar infraestructures d’abastament d’aigua
24
milions
destinarà l’ACA a adequar lleres arreu del territori català, una bona part a les comarques gironines
85
actuacions
té previst dur a terme l’ACA a la conca del Ter al seu pas per les comarques gironines


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona