Medi ambient

Les dunes van mitigar els danys del ‘Glòria’ a Sant Pere Pescador

Les actuacions prèvies per recuperar l’ecosistema dunar han evidenciat el valor de la conservació dels espais naturals

Hi havien actuat conjuntament la Generalitat, la Diputació i la fundació La Caixa

Les actuacions per recuperar, a través de solucions basades en la natura, la morfologia natural de l’ecosistema dunar a les platges de Sant Pere Pescador van permetre mitigar els efectes del temporal Glòria en aquest sector. Els treballs que s’havien efectuat prèviament des de la platja del Cortal de la Vila fins al Riuet van consistir principalment en l’aplicació de mesures toves: col·locació de trampes de captació de sorra (pantalles de canya i fusta col·locades a contravent), i control dels accessos a la platja per gestionar-ne l’ús públic i la degradació que s’ocasiona al medi natural.

Actuació exemplar

En poc més de tres mesos, aquest ecosistema s’ha recuperat suficientment, i ha resistit més bé al temporal que altres espais on no s’havia actuat. Les estructures dunars recentment regenerades o conservades han exercit de mur de protecció i han mitigat l’efecte del temporal, sense necessitat d’intervenció humana.

Aquesta actuació va ser fruit d’una actuació conjunta entre el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, la Diputació de Girona i la Fundació Bancària La Caixa (vegeu la peça), i els representants dels tres ens van fer ahir un balanç in situ de la intervenció.

A l’acte hi van assistir la diputada delegada de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Anna Barnadas; l’alcalde de Sant Pere Pescador, Agustí Badosa; el director dels serveis territorials de Territori i Sostenibilitat a Girona, Pere Saló; el director de banca d’institucions de CaixaBank a Girona, Rafel Noguer, i el director del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, Sergi Romero.

Van coincidir a remarcar que aquest cas és un exemple de com, “amb pocs diners”, es poden portar a terme solucions basades en la natura que tinguin un impacte molt positiu a l’hora de prevenir el canvi climàtic. Segons els representants dels tres ens, solucions basades en la natura com aquesta suposen un estalvi econòmic respecte a altres de més dures, com ara la construcció de dics, i permeten a la vegada garantir altres serveis a la societat.

Finançament de la intervenció a tres bandes

En aquestes actuacions, el parc natural hi ha invertit 3.000 euros, més el temps que hi ha dedicat la seva brigada per fer-hi els treballs. Per altra banda, la Diputació de Girona i La Caixa, en el marc del seu conveni, han destinat un import de més de 44.000 euros a la recuperació del sistema dunar a Sant Pere Pescador i Colera. A més, la Fundació La Caixa té previst destinar 15.000 euros més a la reparació dels captadors que han quedat malmesos de resultes del temporal Glòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona