Les universitats de Barcelona i Girona estudien als Columbrets els efectes del canvi climàtic en l'ecosistema marí

La investigació, inserida en el projecte Biorock, també es desenvoluparà al Parc Natural del Cap de Creus i a la Reserva Marina de les Illes Medes

Les universitats de Barcelona i Girona, junt amb el Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i el Ministeri de Medi Ambient, han escollit la Reserva Marina dels Columbrets per desenvolupar la primera campanya del projecte Biorock, que té com a objectiu avaluar els efectes del canvi climàtic en l'ecosistema marí.

Des de demà, 25 de maig, i fins al 3 de juny, hi estudiaran els efectes derivats de l'augment de la temperatura de l'aigua del mar i la presència d'espècies invasores sobre les comunitats marines autòctones. Una investigació que també es durà a terme en altres dues localitzacions: el Parc Natural del Cap de Creus i la Reserva Marina de les Illes Medes.

En el cas dels Columbrets, l'existència de sensors de temperatura de l'aigua han permés reunir una important sèrie històrica de dades sobre l'evolució de la temperatura de les aigües a diferents profunditats de la reserva marina, claus per avaluar les possibles anomalies tèrmiques que estan directament o indirectament relacionades amb processos de mortalitat d'organismes marins.

A més, a través del programa de seguiment de la reserva marina, es realitza una avaluació contínua de l'estat de salut dels seus fons i comunitats per a la detecció precoç de mortalitats o afeccions relacionades amb el canvi climàtic. Tota aquesta informació servirà de base per al desenvolupament del projecte Biorock.

L'equip que durà a terme aquesta campanya utilitzarà les instal·lacions de l'edifici del far de l'Illa Grossa, que va ser rehabilitat i dotat de laboratoris per al seu ús científic per part del Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marítim en 2009. La Secretaria General del Mar, dependent d'aquest ministeri, prestarà suport material, tècnic i logístic als investigadors de la Universitat de Barcelona i la Universitat de Girona i del CSIC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona