la crònica

«Puc començar a netejar el bosc?»

Baltasar va trepitjar ahir els boscos del Gironès per constatar la magnitud del desastre

Faran falta molt recursos per fer realitat les previsions que va fer ahir a peu de pista forestal el conseller Francesc Baltasar, segons les quals el proper 15 de juny els boscos gironins estaran nets i endreçats. Des de la mateixa pista el desastre es fa evident. Arbres arrencats de soca-rel, i branques, moltes branques pertot arreu, pel terra i mig penjant d'arbres drets encara, però gairebé despullats. L'arribada del bon temps mana pressa i és per això que els propietaris demanen iniciar les tasques de neteja abans que la Generalitat concreti i aprovi la setmana vinent les línies d'ajuts. En aquest punt, Baltasar va tenir dues respostes ben diferents segons qui li adreçava la pregunta. A aquest diari va dir que això era una cosa que encara s'havia d'estudiar. En canvi, quan un propietari forestal, que es va infiltrar com a espontani en la roda de premsa improvisada al mig del bosc, li va deixar anar: «Quan puc començar a netejar el bosc?», el conseller li va respondre: «Ara mateix, si vol.» L'home però, no ho tenia tan clar i li va etzibar: «Ho dic perquè no passi com altres vegades i quan ho hagi netejat amb diguin que no tinc dret a ajuts.» El responsable de Medi Ambient, envoltat de periodistes, li va assegurar que no havia de patir per això. Una de les línies d'ajuts que es van avançar ahir va ser la subvenció que s'atorgaria als ajuntaments per llogar treballadors perquè netegin els boscos abans del 15 de juny, la mateixa dada en què comença la campanya de prevenció d'incendis. També hi treballarà gent que compleix pena a la presó dins el programa de treballs al servei de la comunitat.

Un conseller d'excursió

Francesc Baltasar, ahir va donar la cara i poca cosa més. No tenia xifres concretes, ni quines quantitats mínimes es pensaven destinar a la neteja i repoblació dels boscos gironins, ni quin nombre de persones farien falta per restablir la normalitat al més aviat possible. Això sí, va poder constatar de en persona la magnitud de les destrosses al bosc de les Gavarres. Des del seu departament calculen, a cop d'ull, que hi poden haver afectades unes 100.000 hectàrees a boscos del Gironès, l'Alt Empordà, el Baix Empordà i la Selva. Aquesta valoració, però, es va fer a vista d'helicòpter i, per tant, no és ni de bon tros definitiva. Baltasar va caminar un tros de bosc acompanyat per tot el seguici de premsa i personal de protocol com en una excursió en grup.

Mosses refugiades a un prostíbul

tura soler

A mesura que es fon la neu emergeixen anècdotes que demostren que eren molts els responsables de seguretat que eren fora de lloc durant la nevada, encara que Interior només hagi volgut veure el cas de l'inspector Ferran Gómez, que va absentar-se de la comissaria de Figueres per anar a buscar la filla. El primer absent, el conseller Saura. Però les que van tenir un aixopluc més especial van ser la intendent Alícia Muriana i la inspectora Yvonne Valero, alts comandaments dels Mossos que van quedar atrapades a la carretera i es van refugiar al Club Styl de Llambilles. Com molts altres conductors i conductores. Però elles, uniformades, ressaltaven més entre els refugiats.

A la Jonquera, al pavelló habilitat com a refugi, se'ls va arreplegar gent de tota mena: venedors ambulants que van aprofitar per fer un àpat de gorra, desagraïts que rebentaven les taquilles per saquejar-les, una francesa que, descontenta perquè no anava la calefacció, va agafar l'alcalde Jordi Cabezas per la solapa, i esvalotadors diversos que la Guàrdia Civil van haver de mitigar amb mètodes tradicionals.

Un operari, ferit en caure d'una torre

a puig / n.astorch

Un operari d'una empresa de Vilanova i la Geltrú, subcontractada per Endesa per realitzar tasques de reparació de la xarxa, va resultar ferit greument dilluns mentre treballava en una torre elèctrica de baixa tensió, a Caldes de Malavella. L'home era dalt la torre quan aquesta va cedir, provocant la caiguda del treballador i, posteriorment, la infraestructura elèctrica li va caure a sobre. El ferit va ser traslladat a l'hospital Josep Trueta, on se li van diagnosticar lesions intraabdominals i toràciques, per la qual cosa va haver de ser intervingut quirúrgicament. Segons fonts hospitalàries, l'home està estable i pendent de passar a planta.

Per la seva part, la federació d'indústria del sindicat CCOO va fer una crida a les empreses del sector a extremar les mesures de seguretat en les tasques de reparació de la xarxa elèctrica derivades de la nevada de la setmana passada. Afirmen, també, que els treballadors del sector estan fent moltes hores extraordinàries i que les jornades laborals «s'estan allargant excessivament» i que, per això, no permetran «un relaxament en la seguretat».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona