Medi ambient

Campanya d’estiu tranquil·la

·

El nombre de serveis per incendis en què han hagut d’actuar els Bombers ha baixat en relació amb l’any passat, en el període comprès entre juny i agost

El risc se centra sobretot a l’extrem nord de l’Alt Empordà

La xifra global d’actuacions ha disminuït un 36% arreu del país

“Estem tenint una campanya d’estiu tranquil·la. Transcorre amb normalitat i, a més, hi ha una reducció del nombre global de serveis en comparació amb el 2017.” És part de la diagnosi feta pel cap de l’àrea de prevenció i gestió dels Bombers de la Generalitat de la regió d’emergències de Girona, Quim Vilardell. Des del cos se subratlla que les tasques que duen a terme en aquesta època no varien gaire d’un any per l’altre, si bé es van perfeccionant les tècniques i els coneixements. El que sí que canvia és la vegetació: si està més sensible o no a cremar. Aquesta circumstància sol anar lligada a les pluges i a la calor. I és que, tal com assenyala Edgar Nebot, sotsinspector del cos de Bombers i tècnic del Graf de Girona, “les condicions meteorològiques poden generar escenaris de més o menys risc”. En el cas de les comarques gironines, un dels hàndicaps més habituals és la tramuntana. En canvi, un dels fenòmens que es produeixen amb menys freqüència són les entrades d’aire calent del sud.

Nebot indica que en la campanya d’enguany hi ha hagut sobretot unes setmanes de calor intensa al juliol: “Feia molta xafogor a la costa i no anava acompanyada de vents forts, del sud. Era una calor humida. Per això, no va ser una situació alarmant ni tampoc hi ha hagut grans tramuntanades que duressin molts dies. Per tant, és un estiu en què de moment no hem tingut les condicions ni de sequera ni episodis de risc que ens hagin generat un problema gaire greu.”

No obstant això, Vilardell i Nebot recorden que el balanç és provisional, ja que la campanya no es tanca fins a finals de setembre. Entre els factors, però, que sens dubte han mitigat el risc, hi ha les pluges que van caure l’hivern i la primavera, així com les d’aquest estiu. A la demarcació, les zones de més perill d’incendi s’han centrat a l’extrem nord de l’Alt Empordà (al cap de Creus i l’Albera). “En algun dels focs a la Selva, les flames es frenaven quan arribaven a bosc perquè encara hi havia la humitat del sotabosc. A la primavera hi va haver molta pluja; va arribar després una calor intensa, si bé ens ha anat plovent i això ens ha anat controlant una mica la campanya”, explica Vilardell.

A l’Alt Empordà hi ha hagut menys precipitacions, tot i que tampoc es considera que al nord de la demarcació hi hagi una campanya excepcional. A vegades, però, a la comarca sí que hi toca la tramuntana més directament al llarg de l’any, fet que dificulta les tasques d’extinció.

Entre el 15 de juny i el 23 d’agost del 2017, els Bombers van fer 2.479 actuacions per incendis a Catalunya. En comparació amb el mateix període d’enguany, s’ha registrat una baixada del 36%, ja que han hagut de fer 1.576 intervencions. A la demarcació hi va haver, entre altres, un foc forestal al juny a Llançà. Al juliol se’n va declarar un a Vilopriu, que va cremar 25 hectàrees. I, a l’agost, n’hi ha hagut diversos a la Jonquera i un amb 4 focus al coll del Pení de Roses.

Serveis dels Agents Rurals

“A la demarcació de Girona hi ha una coordinació exemplar entre els Mossos, els Agents Rurals, els Bombers i el SEM. Realitzem reunions setmanals entre els diversos cossos per analitzar la situació i fer previsions, i es treballa moltíssim per combatre els incendis intencionats.” Així ho remarca el cap dels Agents Rurals a les comarques gironines, Ignasi Dalmases, que diu que pràcticament el 90% dels focs estan lligats amb l’activitat humana: “Tot i que en general hi ha un bon comportament cívic, apel·lem a la conscienciació perquè una de les assignatures pendents és el llançament de les burilles de cigarret.”

Pel que fa a la campanya d’enguany, Dalmases també qualifica que “és un estiu força poc freqüent”. “Hem tingut diversos episodis espaiats i bastant contundents de pluja, que han sigut força generalitzats a la demarcació. Això ha reduït el risc a les comarques on històricament hi havia més afectació, com ara la Selva, el Gironès, el Baix Empordà i l’Alt Empordà. Tan sols la part nord de l’Alt Empordà ha quedat una mica exclosa d’aquestes tempestes generals”, explica.

Entre el 15 de juny i el 22 d’agost d’aquest any, els Agents Rurals han dut a terme un total de 3.921 actuacions a les comarques gironines. D’entre aquestes, destaquen 2.602 inspeccions (les més freqüents han tingut lloc en línies elèctriques, ja que hi ha traçats de molts quilòmetres i travessen zones forestals importantíssimes). A banda, Dalmases destaca que els Agents Rurals recullen setmanalment mostres de vegetació en diferents punts de les comarques gironines i les envien a analitzar al laboratori per saber el grau d’humitat que tenen, i aquests resultats els permeten anticipar-se molt pel que fa a prevenció.

Anàlisi del comportament del foc i actualització diària

G. P

L’anàlisi i el seguiment del risc d’incendi és una de les tasques del Grup d’Actuacions Forestals (Graf), una de les especialitats del cos de Bombers. Els seus membres també duen a terme operacions de caràcter tècnic amb foc, com ara les cremes prescrites durant l’any. És una maniobra de prevenció que es fa d’acord amb els enginyers de forests de les comarques i amb els parcs naturals. I, paral·lelament, els efectius utilitzen el foc per realitzar pràctiques reals i, durant els incendis, s’empra a vegades com una eina més per apagar les flames.

El Graf també s’encarrega de tot el vincle amb el món de la gestió i la planificació de la prevenció d’incendis forestals. Aquest treball es du a terme amb el recolzament dels enginyers de comarca, els parcs naturals, els consorcis de gestió, els Agents Rurals i els ADF. I, en l’àmbit acadèmic i de recerca, el Graf col·labora amb universitats.

Edgar Nebot, sotsinspector del cos de Bombers i tècnic del Graf de Girona, explica que diàriament miren quina previsió del temps hi ha per a l’endemà i per a la setmana següent. Aquesta informació es remet a tots els bombers dels parcs i comandaments de Catalunya. Quant a meteorologia, es fa la previsió a quatre o cinc dies de vista. “Analitzem com han cremat els incendis que hi ha hagut i el comportament del foc, a partir del nivell de sequera i l’estat de la vegetació. Amb aquesta informació podem predir què podria passar en unes condicions bastant similars”, especifica Nebot.

El Graf recull aquestes dades in situ o, en el supòsit que l’incendi hagi estat molt petit o no hagin tingut la possibilitat d’anar-hi, es parla amb els bombers que hi han intervingut. “Els preguntem quina intensitat de foc hi havia, a quina velocitat avançava, el tipus de flama, a quant saltava el focus secundari, etc.”

Aquests paràmetres sobre el comportament dels incendis es compilen a la intranet dels Bombers. Els ítems es plasmen en un document, que està disponible diàriament per a tots els efectius. Per això, quan un bomber entra de guàrdia al seu parc pot mirar quins focs hi ha hagut importants al país, l’explicació de com han sigut i, per tant, pot fer una mica la previsió de la seva zona i de si pot ser un dia complicat. En aquest document de recomanacions hi ha el mapa de predicció de perill d’incendi forestal. Arreu de Catalunya, es detalla per zones si aquest risc és baix, moderat, alt, molt alt o extrem. També hi ha, per exemple, la previsió del vent, de les precipitacions, un mapa de llamps, o s’aporta informació de com ha quedat el combustible en els incendis. En aquest sentit, cada dia es fa el seguiment dels focs que es van produint per veure quin potencial tenen i oferir, alhora, un suport als efectius que hi ha sobre el terreny per tal que tinguin més informació del lloc on és més favorable incidir per combatre les flames.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona