Medi ambient

Arbres de Vallfogona per analitzar el canvi climàtic

Es tracta de vuit exemplars de bedoll i vuit més de roure de la zona del coll de Canes, a l’antiga N-260

És un projecte de la Universitat d’Anvers i del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals

Diversos exemplars d’arbres de la zona del coll de Canes, al municipi de Vallfogona de Ripollès, han estat inclosos en un projecte europeu que ha de contribuir a analitzar el canvi climàtic. Es tracta, en concret, de vuit bedolls i vuit roures del coll de Canes, els primers, prop de la zona d’aparcament d’aquest coll, i els segons, prop d’una zona boscosa més propera al poble. L’accés és a l’antic tram de l’eix pirinenc entre Olot i Ripoll, ara substituït pels túnels de Capsacosta.

El projecte, liderat per la Universitat d’Anvers i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), de Catalunya, s’emmarca en l’European Research Council Starting Grant 2016. El director d’aquest projecte, Matteo Campioli, de la Universitat d’Anvers, i el tècnic del CREAF Paolo Zuccarini, dirigit per Josep Peñuelas, del CREAF (UAB), l’han presentat en el marc d’una visita a la zona del coll de Canes, juntament amb el propietari dels terrenys i l’alcaldessa de Vallfogona, Carme Freixa. Zuccarini ha detallat que els feia falta un espai natural amb faig, roure, bedolls i àlbers per dur a terme el seu projecte. Als terrenys del Parc Natural del Montseny que van triar no hi havia suficients bedolls i, per això, van apostar també pels terrenys del coll de Canes, on sí que hi ha bons exemplars de bedoll.

Zuccarini ha explicat que durant quatre anys de març a novembre –de desembre a febrer, els arbres hivernen– ell mateix farà mostratges setmanals o bisetmanals en funció de si és època d’estiu o no. Així, observarà variables com el tant per cent de fulles grogues a la tardor i verdes a la primavera, el nivell de clorofil·la de les fulles i, entre d’altres coses, farà mostratges al tronc. El tècnic del CREAF ha matisat que en cap cas utilitzarà tècniques destructives i, com a exemple, ha explicat que la mesura de la clorofil·la la fa amb un aparell i que els mostratges als troncs no són nocius per als arbres, només tenen un petit impacte visual.

Zuccarini ha dit que l’objectiu final és analitzar com afecta el canvi climàtic la massa arbòria amb l’objectiu de fer prediccions i dissenyar estratègies per a la seva gestió. “Fa més calor, plou menys i. quan plou, ho fa d’una forma més concentrada en el temps i amb més força”, ha indicat. El tècnic responsable del projecte hi ha afegit que, en aquest context de canvi climàtic, hi ha canvis en el cicle naturals dels arbres i, per tant, hi ha efectes importants, “com per exemple en el cicle de nutrients”, ha dit. Ell mateix ha recordat que treballen en un projecte europeu, subvencionat per la Unió Europea, per determinar les conseqüències del canvi climàtic a tot el món i per poder fer prediccions generals.

A més, la recerca ha de servir, sempre segons ell, per aprofundir la biologia de base i esbrinar els mecanismes de l’estructura de base dels arbres estudiats.

LA XIFRA

16
exemplars
d’arbres del coll de Canes han estat seleccionats per al projecte sobre el canvi climàtic.

LA FRASE

Intentem explicar com afecta el canvi climàtic a escala global i les seves conseqüències
Paolo Zuccarini
Tècnic del Creaf

LA XIFRA

4
anys
durarà la recerca i la recollida de dades que duen a terme la Universitat d’Anvers i el CREAF.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona