Medi ambient

SANTI PALAZÓN

DIRECTOR TÈCNIC DEL PROJECTE PIROSLIFE, DE CONSOLIDACIÓ DELS ÓSSOS AL PIRINEU CENTRAL

“Sovint els ossos són molt a prop dels pobles, però ningú no ho sap”

A tota la serralada pirinenca s’han censat 43 ossos, que defugen el contacte amb els humans. Les mesures de prevenció per evitar atacs mantenen viva la ramaderia de muntanya

El projecte PirosLIFE té censats 43 ossos. És un bon balanç per a la conservació de la població?
Els identifiquem a través de fotografies, observacions i anàlisis genètiques dels pèls. Els primers dos animals van ser introduïts el 1996. Aquests són els identificats l’any passat, però potser n’hi ha més.
A banda dels censos, en què més intervé el projecte?
En l’alliberament d’ossos. Vam detectar que l’os Piros, al llarg de dues dècades, havia monopolitzat tota la reproducció amb totes les femelles del Pirineu. Això podria provocar una endogàmia i problemes de reproducció, genètics, etcètera. Així que vam introduir l’ós Goiat per allunyar-nos de la consanguinitat.
Goiat és polèmic a la Val d’Aran, i se l’ha acusat de ser violent.
És un os gran, de 200 quilos. Ha matat algunes ovelles i, pitjor, ha atacat alguns cavalls. Sabem que ara és a la Val d’Aran, on la setmana passada va atacar tres ovelles més. Som en un pic alt de la polèmica amb el Goiat.
El síndic d’Aran va demanar mesures per neutralitzar-lo l’any passat. Què s’ha fet o faran al respecte?
No el traurem del medi natural, però Goiat té un seguiment de ràdio per satèl·lit. Intentem mirar la localització durant el dia, quan dorm, i espantar-lo mitjançant focs d’artifici a les nits. L’objectiu és que associï negativament la presència dels ramats i les persones, i no ataqui més. Ara bé, Goiat fa el que faria qualsevol os, però potser ha trobat una tècnica per matar cavalls grans. No és especialment conflictiu, però és un predador.
Diuen que s’han vist ossos prop de nuclis urbans, com Les. En tenen constància?
Sí. Amb els seguiments ens hem adonat que, a vegades, són molt a prop dels nuclis, però ningú no ho sap. Dormen de dia i són a la muntanya que sovint envolta els pobles, amagats. No és fàcil que s’hi apropin.
Però no tenen predisposició natural a atacar les persones. Són perillosos?
No. Per als ossos de l’Europa occidental i del sud les persones no són preses. Excepcionalment, hi pot haver algun incident, perquè et poses entre una femella i un cadell. És molt difícil veure de prop o trobar-se un os. Tenen un olfacte molt més desenvolupat que nosaltres. I quan anem caminant o parlem pel bosc, ens escolten o ensumen perfectament i si tenen escapatòria, fugen. Al llarg d’aquests anys, els contactes entre ossos i persones al Pirineu han estat moltíssims, i els conflictes amb ferides són mínims.
Quines mesures preventives estan en marxa front els atacs?
Tenim sempre una zona permanent de presència de l’os, la Val d’Aran i el nord del Pallars Sobirà. Hi apliquem mesures de prevenció per evitar i minimitzar els atacs a ramaderia extensiva de muntanya. Fem que diversos propietaris agrupin ramats i paguem pastors, a vegades ajudants de pastors, gossos de protecció, allotjaments perquè puguin passar-se a la muntanya els quatre mesos a les pastures, pletes per manejar els ramats, tancats electrificats per a la nit, etcètera. On funciona, el nombre d’atacs és mínim. I quan no, és quan es registren més atacs.
Es mengen el bestiar?
Són omnívors, però quan arriba l’estiu les ovelles són dalt a la muntanya, fora els estables, i són un recurs alimentari més, perquè de fet el 80% de la seva dieta és vegetal. Ataquen ovelles que s’han perdut o han quedat fora els tancats de nit.
Per què es manté la polèmica amb els ossos, si als ramaders se’ls paga per animals morts que acabarien cuinats?
Ells apunten dos factors: els avantpassats van lluitar per eliminar els grans depredadors -os i llop- i ara vosaltres, sense consultar el territori, retorneu l’os. I el segon factor, que és molt important, és que durant aquests anys sense depredadors els ramaders han canviat el sistema de vida: la majoria ja no es dediquen exclusivament a la ramaderia. Els ramats campen lliures, sense que ningú els hagi de vigilar contínuament. El ossos obliguen a canviar de nou la forma de treballar. Per això fem aquestes mesures preventives. L’objectiu és la coexistència entre la ramaderia i l’apicultura de muntanya i l’os.
Després de tres dècades, s’ha avançat en l’acceptació de l’os? Hi ha zones com Astúries on n’han fet un reclam turístic.
Si es compara amb fa vint anys, hi ha més ramaders tolerants, sempre que se’ls ajudi. A la resta de Catalunya, la ramaderia extensiva ha anat a la baixa, però en aquestes zones i gràcies al suport per l’os es produeix la mateixa quantitat d’ovelles. N’hi ha que sempre hi estaran en contra. A Astúries, l’os no ha desaparegut mai. Allà el conflicte és amb el llop, que sols és carnívor. N’aprofiten la imatge i agències internacionals porten turistes a veure’n.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona