Medi ambient

metereologia

afectacions per la nevada

La neu deixa gruixos de fins a 20 centímetres a Santa Coloma de Queralt i 13 a Montserrat

Quatre carreteres continuen tallades i s’han aixecat les barreres als Túnels de Vallvidrera

La nevada d’aquesta matinada en diversos punts de Catalunya ha deixat gruixos de fins a 20 centímetres de neu a Santa Coloma de Queralt, situat a 680 metres, 17 centímetres a Viu de Llevata (Alta Ribagorça), 15 a Sant Joan de l’Erm (Alt Urgell), 13 a l’Abadia de Montserrat i 12 a l’Observatori Fabra de Barcelona. A la capital catalana, els gruixos han arribat fins als 25 centímetres al Tibidabo, en el què s’ha convertit en l’episodi més important a les cotes altes de la ciutat, mentre que a la resta la neu no ha arribat a agafar. La neu també ha fet presència en altres punts on no és habitual, com Castellterçol (Moianès), amb 9 centímetres, Moià (Moianès) i Teià (Maresme), amb 8, Olesa de Bonesvalls (Alt Penedès) amb 5 i Collbató (Baix Llobregat), amb 3, entre molts altres, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. D’altra banda, segons Trànsit, tres carreteres continuen tallades i als Túnels de Vallvidrera s’han aixecat les barreres.

(En aquesta actualització, s’ha afegit que les carreteres tallades han passat de quatre a tres i s’ha afegit informació del Servei Meteorològic de Catalunya, com les ratxes màximes de vent i la previsió per als pròxims dies)

A primera hora d’aquesta tarda, encara quedaven tallades la BV-2425 Castellví de Rosanes, la GIV-5201 a Viladrau i la BV-4024 de Bagà a Coll de Pal, segons el Servei Català de Trànsit. A més cal circular amb cadenes a la C-142b, a l’accés al Pla de Beret, i a la C-142b, a Naut Aran.

Precaució a la C-16, a Sant Cugat del Vallès

Fins ben entrat el matí, la presència de neu o glaç a la calçada ha obligat els vehicles a circular amb precaució a la C-16, a l’altura de Sant Cugat, mentre que s’han registrat 16,5 quilòmetres de retencions entre Terrassa i Sant Cugat del Vallès. Per aquest motiu, s’ha optat per aixecar les barreres als Túnels de Vallvidrera en els dos sentits.

Quant als gruixos a les cotes més altes, s’han registrat 26 centímetres de neu nova a Boí (Alta Ribagorça), 24 centímetres a Espot (Pallars Sobirà), 23 a Salòria (Pallars Sobirà), 22 a Ulldeter (Ripollès) i 18 a la Bonaigua (Pallars Sobirà).

D’altra banda, el vent també s’ha deixat sentir amb força durant les darreres hores i s’han superat els cops superiors als 100 km/h a Portbou (142,9), a Mas de Barberans (113,8), a Boí (109,4), a El Perelló (102,6) i al Santuari de Queralt (101,9).

Prop de mig miler de trucades

Pel que fa les trucades el 112, en aquest episodi se s’han registrat 473 trucades a tot Catalunya fins a les deu del matí, que han generat 414 expedients, sobretot a les comarques del Barcelonès i el Vallès occidental. Dels incidents, la major part han estat per afectacions viàries.

D’aquestes trucades, els Bombers de la Generalitat han treballat en una quarantena de serveis. La majoria d’incidències, cap d’elles greu, han estat relacionades amb la mobilitat, ja sigui per retirar arbres o branques caigudes per facilitar la circulació com per ajudar puntualment a algun vehicle aturat per la neu.

A la major part de Catalunya ja no hi ha precipitació, si bé hi fa força fred, destacant els -12,5 graus de la Tosa d’Alp (2.478 metres) com a valor més baix, i els 8.7 graus de Banyoles com a més alt, segons el Servei Meteorològic de Catalunya.

Per últim, Protecció Civil de la Generalitat ha donat per finalitzada l’alerta del pla Neucat aquest matí un cop s’han aixecat les restriccions viàries.

Una nevada poc habitual al mes de març

No és excepcional que a Catalunya nevi a cotes baixes durant el mes de març. Sense anar més lluny, entre els dies 24 i 25 de març de 2017 vam tenir una nevada més extensa que la d’avui i fins a uns 200 m de cota a moltes comarques de la Catalunya Central, Ponent i serralada prelitoral, però sense arribar als massissos del litoral.

Ara bé, que la nevada es produeixi a finals de mes, fins cotes tan baixes i amb gruixos destacats és molt menys freqüent. A l’Observatori Fabra de Barcelona (410 m), on aquest matí s’ha mesurat un gruix de 12 cm, cal retrocedir fins al 9 d’abril de 1973 per trobar una nevada comparable en gruix i tant o més tardana. I més d’un segle, fins al 22 de març de 1917 (24 cm), per trobar-ne una de clarament més abundant durant la segona quinzena de març.

De cara als pròxims dies, la predicció indica que es mantindran les nevades febles al Pirineu i Prepirineu fins dimecres al matí. El vent de component nord s’intensificarà i serà moderat amb ratxes fortes o molt fortes al terç nord de Catalunya i a les Terres de l’Ebre. Aquest vent també alterarà notablement l’estat de la mar, sobretot a la Costa Brava.

La temperatura es mantindrà baixa, tot i que a partir de divendres es començarà a normalitzar. A causa d’aquesta predicció el Servei Meteorològic de Catalunya manté actius avisos de Situació Meteorològica de Perill per neu, vent i onatge.

Els models a mitjà termini indiquen l’arribada d’una nova pertorbació de cara el cap de setmana que donarà lloc a precipitació a Catalunya, amb una cota de neu que rondarà els 1.000 metres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona