Medi ambient

entitats ecologistes

denúncia

La Iaeden porta al jutjat l’Ajuntament de Cantallops per no haver tancat una granja

Segons els ecologistes l’explotació de 720 porcs incompleix les normatives vigents

Interposen un recurs contenciós a l’Ajuntament per no haver actuat

L’agrupació ecologista Iaeden-Salvem l’Empordà i un veí de Cantallops han interposat un recurs contenciós administratiu contra l’Ajuntament per no haver actuat davant el que qualifiquen “d’incompliments de la granja de porcs dels Noguers” de Cantallops. Segons la Iaeden, l’activitat existent de 720 porcs no compleix cap dels condicionants ambientals exigits per la llicència que se li va atorgar el 2008, i a més estaria tramitant una ampliació d’activitat per arribar a 1.222 caps. Entre les principals mancances denunciades hi ha el deteriorament generalitzat de les instal·lacions, cobertes d’uralita, incompliment dels controls exigits, mancances en les fosses de purins que exigeix la normativa, manca d’instal·lacions de recollida d’aigües plujanes, inexistència de zones de desinfecció de vehicles, guals i instal·lacions, etc. A més de les queixes que han rebut de veïns per males olors, la Iaeden denuncia que aquesta situació posa en entredit l’interès i la salvaguarda de les aigües del municipi.

Per tot plegat l’estiu del 2016, l’entitat i 78 veïns de Cantallops van denunciar aquests incompliments i van reclamar el tancament i la revocació de l’activitat ramadera. Ara la Iaeden ha fet un pas més i ha presentat un recurs contenciós administratiu contra l’ajuntament de Cantallops per haver desestimat per silenci administratiu els escrits de denúncia presentats davant l’Ajuntament. A l’hora de tancar aquesta edició, aquest diari no ha pogut contactar amb l’alcalde de Cantallops, que és a l’estranger per qüestions professionals, però la Iaeden va confirmar ahir que el recurs ha estat admès a tràmit pel jutjat contenciós administratiu de Girona.

Segons informa l’entitat ecologista, l’activitat ramadera està situada a tocar del nucli urbà de Cantallops i amb habitatges existents a menys de 100 metres. A més, l’ampliació projectada és directament adjacent a una zona de sòl urbanitzable del planejament vigent municipal i molt a prop de la riera d’en Torrelles i en una zona de policia d’aigües. Per tant, hi hauria un potencial risc de contaminació d’aigües i potencial risc d’afectació a la salut humana per la proximitat de zones habitades.

L’excés de nitrats a la comarca

Per la Iaeden, Cantallops és un clar exemple de “la passivitat de l’administració pública” davant la greu contaminació dels aqüífers per excés de nitrats provinent de fonts ramaderes. Segons l’entitat, a l’Alt Empordà 34 municipis estan designats com a zones vulnerables amb aquesta problemàtica. Per aquesta raó, demana una moratòria de les tramitacions de noves granges o ampliacions de les existents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona