Medi ambient

Metereologia

Canvi radical del temps i descens de les temperatures

La cota de neu se situa puntualment en els 500 metres

Emblanquinades al Ripollès, a la Garrotxa i en punts del Montseny

El Consell Comarcal del Ripollès avança l’horari de retorn del transport escolar

La bonança meteorològica va retrocedir a mitjan setmana i, tal com marcaven totes les previsions, ahir es va originar un canvi radical en el temps. El febrer ha començat, per tant, amb una baixada de les temperatures a causa de l’arribada d’un front fred. La jornada de dijous va començar amb un cel molt ennuvolat en el conjunt de les comarques gironines i, amb el pas de les hores, s’hi van sumar els episodis de pluges i les nevades. Tal com succeeix habitualment, els primers flocs de neu d’ahir a la demarcació van arribar a la comarca del Ripollès, a uns 1.000 metres aproximadament. A la tarda, la cota va baixar i es va situar entre els 800 i els 900 metres i, més cap al tard, va arribar puntualment a l’entorn dels 500 metres. Va nevar, entre altres llocs, a Sant Pau de Segúries, a Molló, a Camprodon, a la vall de Ribes, i, més enllà del Ripollès, en alguns punts del Montseny i de la Garrotxa, com ara el coll de Bracons, Santa Magdalena i l’Alta Garrotxa. Es va tractar principalment de petites precipitacions, amb poca acumulació de neu. Al Ripollès, però, la previsió de nevades va fer que el Consell Comarcal decidís avançar les rutes de tornada del transport escolar (un total de 18 línies).

Pel que fa a les precipitacions, a mig matí hi va haver plugims febles, sobretot en diversos punts de l’Alt Empordà, la Garrotxa i el Pla de l’Estany. Unes pluges que van anar guanyant terreny i es van acabar estenent a la resta de comarques gironines. Segons les dades recollides a la Xarxa d’Estacions Automàtiques (Xema), van caure 9,9 litres per metre quadrat a Navata, 9,2 a Anglès, 8,3 a Banyoles, 6,9 tant a Santa Coloma de Farners com a Vilobí d’Onyar, 6,4 a Olot i 6,3 a la Vall d’en Bas. I, respecte al vent, la ratxa més destacable van ser els 70,9 quilòmetres per hora que van bufar de component nord, a Portbou.

El pas d’aquest front també ha comportat un descens de les temperatures. Alguns dels exemples més remarcables van ser els 5,5 graus negatius d’ahir a Das o els -2,5 a Puigcerdà. Paral·lelament, des del SMC es va informar aquesta setmana que el gener ha estat càlid a Catalunya. Dins d’aquesta diagnosi, però, s’hi van incloure dues dades qualificades “d’extremes” referents al mes passat. Una d’aquestes és que es va arribar a una temperatura d’11,2 graus negatius a Das i una ratxa màxima de vent provinent del nord-oest de 142,9 quilòmetres per hora, a Portbou.

LES XIFRES

142,9
quilòmetres per hora és la ratxa màxima de vent que es va registrar el mes passat, a Portbou.
9,9
litres d’aigua per metre quadrat
van caure ahir a Navata; 9,2 a Anglès; 8,3 a Banyoles i 6,9 a Santa Coloma.
18
línies de transport escolar es van avançar al Ripollès pel risc de neu, previst també a la Selva i a la Garrotxa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona