Medi ambient

Cruïlles vol que es buidi tot l’abocador de Vacamorta

tramitació

La Generalitat posa a licitació per la via d’urgència la redacció del projecte per buidar l’abocador de Vacamorta

L’alcalde reclama la creació d’una comissió al Parlament perquè s’assumeixin responsabilitats

Hi ha 2,3 milions de tones de deixalles acumulades sota una capa de 20 cm

L’alcalde de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Salvi Casas, reclama el buidatge total de l’abocador de Vacamorta, la restitució de la comissió de seguiment i, a més, que s’assumeixin responsabilitats polítiques i privades després d’un calvari judicial que ha durat gairebé dues dècades. L’alcalde, a més, tot i que es mostra satisfet per la posada a licitació, critica que es faci per la via d’urgència –amb només set dies per presentar propostes– i per un import que considera molt baix si es tenen en compte les quantitats que va dir al seu moment la Generalitat.

Casas va fer aquestes declaracions ahir al matí, quatre dies després de fer-se públic que la Generalitat havia tret a concurs la redacció del projecte de buidatge de l’abocador per un import total de 180.000 euros.

Satisfacció amb matisos

Salvi Casas no va amagar ahir la seva preocupació per alguns aspectes de la posada a licitació. Per una banda, segons l’alcalde, s’ha de ser especialment crític amb el fet que s’hagi tret a concurs per la via d’urgència. Això vol dir que les empreses interessades només han tingut una setmana de marge per presentar propostes –el termini s’esgota demà, ja que es va publicar el 25 de gener–. Per l’altra banda, tampoc veu clar l’import pel qual s’ha tret a concurs el projecte, 180.000 euros. Casas creu que és un preu molt baix que no s’adiu amb el que pot arribar a costar l’execució del buidatge. La Generalitat va calcular que el cost per buidar l’abocador podria ser de 150 milions d’euros, que es trigaria onze anys i que caldrien un mínim de 140.000 viatges en camió.

En un comunicat fet públic ahir a la tarda, la Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cruïlles, el Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius i l’Ajuntament de Cruïlles van assenyalar, en la mateixa línia que l’alcalde, que la Generalitat no justifica “expressament” la urgència “tal com exigeix la llei”. Segons el comunicat, la urgència no és aplicable en aquest cas i, a més, perjudica seriosament la concurrència d’ofertes, ja que només dona set dies per presentar-ne, quan la complexitat de les tasques a realitzar requereix habilitar un termini d’almenys quinze dies ordinaris.

Tot es va accelerar el juliol passat. Un mes intens, perquè l’Ajuntament va reclamar a la Generalitat que no continués per la via judicial. L’aleshores conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, defensava que, mentre no hi hagués una resolució ferma del Tribunal Suprem, no es començaria a buidar.

Finalment, l’abocador de Vacamorta va ser clausurat de manera provisional després de la decisió del Tribunal Suprem (TS), aquell mateix juliol, de barrar el pas definitivament a l’aprovació d’un pla especial, l’últim intent de la Generalitat per legalitzar l’abocador.

LES XIFRES

2,3
milions de tones
de deixalles hi ha acumulades sota uns 20 centímetres de terra després d’anys d’activitat.
150
milions d’euros
va calcular la Generalitat que costaria buidar totalment l’abocador de Vacamorta.
180.000
euros
és l’import pel qual s’ha posat a licitació la redacció del projecte de buidatge de l’abocador.

La Generalitat retirarà les deixalles posteriors al 2003

La posada a licitació del projecte per buidar l’abocador de Vacamorta preveu que l’empresa hagi de buscar la millor fórmula per retirar més de 2,3 milions de tones de deixalles que hi ha acumulades al subsol. El que caldrà veure és com es retiren i si es fa de manera total o parcial. La Generalitat deixa molt clar que només retirarà els abocaments posteriors al 2003, que és quan es va concedir la llicència ambiental. A la pràctica, això representaria deixar-hi més de 335.000 tones; és a dir, només es retirarien els residus posteriors a la llicència i no els que es van generar en els tres anys anteriors. Ara la Generalitat vol fer efectiva la sentència judicial i per això ha tret a concurs la redacció del projecte, sobretot tenint en compte els diversos cops judicials que ha encaixat.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va ser rotund i dur el 2015, quan va donar un termini de dos anys al govern perquè buidés l’abocador i retirés les deixalles que s’hi havien acumulat durant més de quinze anys. Però no hi va haver reaccions importants. I, per això, quan el termini es va esgotar, el TSJC va emetre una altra resolució, en què va tornar a carregar contra el govern de la Generalitat i va qualificar d’“inadmissible i insuportable” que les deixalles abocades a Vacamorta encara no s’haguessin retirat.

Ara la redacció del projecte per buidar Vacamorta ja s’ha posat a licitació, per un import de 180.000 euros, i les empreses que hi vulguin aspirar tenen temps per presentar ofertes fins demà.

“Volem que s’assumeixin responsabilitats”

J.Trillas

L’alcalde de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Salvi Casas, va voler ser ahir molt clar i contundent i va reclamar la creació immediata d’una comissió al Parlament de Catalunya perquè s’assumeixin responsabilitats al voltant de la tramitació, la construcció i la gestió de l’abocador de Vacamorta.

Casas es lamentava de la decisió de la Generalitat de mantenir-lo obert tot i el gran nombre de sentències judicials: “Si l’abocador de Vacamorta s’hagués tancat quan tocava, s’haurien estalviat molts diners.” Per això, per Casas, és essencial que, després de 18 anys, s’assumeixin responsabilitats a tots els nivells, tant polítiques com tècniques. Un altre punt important, i que també defensa la Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cruïlles, és la constitució immediata de la comissió de seguiment perquè tot el procés “es faci amb les màximes garanties i amb la màxima transparència”.

Ara, litigis judicials a banda, l’alcalde continua reclamant la restitució de la zona de Vacamorta i el buidatge de tots els residus que s’hi han abocat: “Si la Generalitat només vol retirar els que són posteriors al 2003, que és quan es va concedir la llicència ambiental, hem de recordar que era la mateixa Generalitat la responsable última de l’abocador. Només cal veure el gran nombre de sentències i de processos que hi ha hagut des del primer moment al voltant d’aquesta instal·lació.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia