L'objectiu: eliminar la canya americana

Eliminar els canyars de canya americana ha estat un dels principals objectius de l'actuació que s'ha desenvolupat en aquest tram de tres quilòmetres del riu Foix en el curs dels últims tres anys. Els canyars, que són tan habituals a les lleres dels rius, no són altra cosa que l'evolució d'una importació que s'ha demostrat tòxica per a la vegetació autòctona i perjudicial per a la qualitat de l'aigua.

Els canyars de canya americana creixen d'una manera tan expansiva que desplacen la vegetació autòctona i la seva elevada densitat d'arrels no permet que hi convisquin altres espècies, la qual cosa fa reduir la diversitat biològica pròpia de les riberes mediterrànies. Com que, a més, és una planta molt inflamable, propicia la propagació d'incendis. La seva manera de créixer i d'expandir-se obtura els ponts i els passos d'aigua i provoca que els espais de l'entorn de la llera s'inundin fàcilment.

La canya americana, a més, és una planta que absorbeix una gran quantitat d'aigua, la qual cosa provoca una gran disminució dels cabals dels rius en què es propaga. I, com que fa molt poca ombra, fa incrementar la temperatura i la llum, cosa que influeix notablement en l'empitjorament de les característiques físiques i químiques de l'aigua. La intervenció que s'ha desenvolupat al riu Foix, amb un grup de deu persones de diversos col·lectius en risc d'exclusió social, pretén ser un exemple d'actuacions futures per recuperar la qualitat de l'aigua del principal riu de l'Alt Penedès. Des de la Llacuna fins a la desembocadura, a Cubelles, el Foix ha estat un riu altament humanitzat. I si la proximitat amb l'home l'ha portat al límit de la destrucció, ara el pot conduir cap a la recuperació de l'essència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona